Ostgut Ton showcase zakazan na Kalemegdanu

Drugi dan beogradskog Apgrade festivala rezerviran je za nastupe gospodara Berghaina, a ponešto nam je otkrio i beogradski DJ Schwabe, koji im vrti support.

Ostgut Ton, koji vodi čuveni Efdemin, službena je etiketa berlinskog kluba Berghain, čija je titanska hala centar hodočašća prekaljenih svjetskih clubbera. Njezini će rezidenti protresti centar Beograda na predstavljanju svog materijala, a u atmosferu njemačkog velegrada prisutne će uvesti DJ Schwabe, jedan od utemeljitelja Disco Not Disco večeri, te istoimene izdavačke kuće.

Prvim danom festivala, 4. rujna vlada Richie Hawtin i njegova etiketa MINUS (o čemu više možete sazntati OVDJE), dok 5. rujna Efdeminovi igrači predstavljaju crne boje Berlina. On sam se prošlogodišnjim albumom “Decay” vratio technu, ali ga je oblikovao baršunastim house motivima iz Panorama Bara, smještenog u njegovom matičnom klubu.

Premda porijeklom Amerikanac, Function predstavlja esenciju industrijskog techno zvuka Berghaina. Monolitna arhitektura njegovih traka je opremljena detaljno izrezbarenim teksturama i skrivenim temama koje gotovo neprimjetno izviru, a istodobno grub i profinjen zvuk osvojio je tijela plesača diljem planete.

Od njujorškog visokoenergetskog electro-disca 80-tih, preko rezidencije u prvom, izvornom Panorama Baru do današnjeg veteranskog statusa, Boris “od Berlina” čuva tajnu prljavog techno beata, čija snaga i agresija postaju gorivo za senzualni groove.


Nebojša a.k.a. Schwabe upravo iščekuje dolazak novog člana obitelji, ali je uhvatio vremena podijeliti s nama koji trenutak!

Sudeći po tvojem umjetničkom imenu, očito je da si neizbježan izbor za domaćeg predstavnika na Ostgut Ton showcaseu. Kakav set spremaš za tu večer?
Nemam neku posebnu ideju. Neće se razlikovati od onoga kako inače radim, zato su me valjda i zvali? U svakom slučaju bit će to sporija muzika. U svakom slučaju, koga zanima kakav zvuk može očekivati, neka posjeti moj mix/sound cloudu. Ovo je najsvježiji miks, koji nije klupski, ali dosta govori o mom muzičkom izboru.

Radiš u okviru labela Disco Not Disco. Je li to disko ili nije? Izdaješ li vlastitu produkciju?
Prije svega, moram napomenuti da je label nastao tek nedavno i da je za tu priču potrebno još puno rada. Da pojasnim, Disco not Disco je party koji zajedno sa Brkom i Tošketom radim već više od 8 godina u Beogradu. To je posebna priča i meni najdraža. Da li je disco ili nije? Pa, u skladu sa vremenom u kome živimo mogu reći da je i disko i nije.

Radim već dugo sa Bojanom (Lule) kao Kompleks, on je tu dosta vrijedniji od mene, mada u većini izdanja ima i mojih prstiju (koga zanima može sve pročitati i čuti OVDJE). Trenutno imamo malu pauzu.

S druge strane, zajedno s Goranom (Piece of shh..) činim TAPAN. Krajem ljeta TAPAN izdaje svoj prvi EP “Volumes” za Crimes of the future, sa remixima Willi Burns i Drvg Cvltvre za naslovnu stvar. Radimo još na nekim izdanjima ali o tome možemo kad se realiziraju.

Rov pod vojnim muzejem na Kalemegdanu zvuči kao sjajna lokacija! Kako to izgleda i održavaju li se i inače takvi eventi u njemu? Kako zamišljaš da će izgledati Apgrade?
Nemam što zamišljati, bio sam tamo na dosta događaja. To je lijep prostor, stare zidine oko tebe, a iznad tebe nebo, kao neki spoj prošlosti i pogleda u budućnost. Mene više zanima kako će se čuti i što će se čuti na Apgrade.

U Srbiji trenutno ima nekoliko izvrsnih techno live-actova i producenata. Na koje autore klupske glazbe bi ukazao kao zanimljive, neovisno o žanru?
HETEM i neizbežni Nenad 33.10.3402.

Da rekapituliramo Apgrade: četvrtog rujna nastupaju Hawtin i njegovi puleni, a dan poslije veterani Berghaina. Formula koja će napuniti Kalemegdan hodočasnicima iz regije!

Ostgut Ton
FACEBOOK SOUNDCLOUD DISCOGS
DJ Schwabe
MIXCLOUD | SOUNDCLOUD
Apgrade Festival
FACEBOOK | WEB

Apgrade - Minus & Osgut Ton

FACEBOOK EVENT

Petar Car