Izvještaj: Leftfield na 15. rođendanu Exit festivala

Ovogodišnji Exit privukao mi je pažnju u zadnjim valovima promocije festivala, i to najviše kada je otkriveno da će na kultnoj Dance areni nastupiti britanski live act Leftfield.

Piše: Marko Felinger

Kao dijete izvornog (pionirskog) UK progressive zvuka ne bih se mogao pomiriti s činjenicom da sam kojim slučajem propustio taj nastup. Shvativši da istu večer nastupaju još Tale of Us, Dixon, Simian Mobile Disco i Roman Flügel, dvojbe o mom trećem odlasku na Exitfest više nije bilo. Unatoč mnoštvu dojmova nakon dva dana provedena na Petrovardinskoj tvrđavi, fokus bi ipak ostavio na fantastičnih 60-ak minuta koji su bili rezervirani za Leftfield, neposredno nakon euforičnog nastupa Faithless-a na glavnom stage-u.

Leftfield su uz The Prodigy, Underworld i The Chemical Brothers jedni od najutjecajnijih sastava britanske elektronske glazbe uopće. Svojom jedinstvenom kombinacijom stilova prodrmali su scenu devedesetih godina, kada su 1995. i 1999. izbacili Leftism odnosno Rhythm and Stealth, njihova dva najuspješnija albuma. Tada su produkciju potpisivali Neil Barnes i Paul Daley, koji cijeli projekt gase 2002. godine. Osam godina poslije, Barnes dvogodišnjom turnejom oživljava Leftfield i ubrzo se zaključava u studio kako bi radio na novom LP-u, Alternative Light Source. Album je završen ove godine i ugledao je svjetlo dana 8. lipnja na Infectious Records.

Leftfield Exit Festival 2015

Polovica set liste s aktualna turneje se, razumljivo, vrti oko novog albuma, tako da nostalgični fanovi možda neće biti presretni što Leftfield ne izvodi Song of Life, Original, Open Up i neke drugeadute s prva dva albuma. Priznajem, i ja sam bio malo rezerviran oko samog nastupa koji sam čekao, ali nakon preslušavanja novog albuma došao sam do zaključka da bi Leftfield bez imalo problema mogao dići Exitfest na noge. I bio sam u pravu – energija koju je Neil Barnes prenio na 15.000 ljudi doslovno je digla prašinu Dance Arene!

Novi album započinje trakom Bad Radio, eklektično-atmosferičnim breakbeat zvukom koji je razumljivo i bio najbolja opcija za otvaranje live nastupa. Nakon uvoda, nije se dugo čekalo da nastup preuzme 4/4 ritam, koji dolazi kroz analogno-progresivnu vožnju dvaju sljedećih stvari – Universal Everything i Little Fish. Sljedećih nekoliko traka vratile su nas u toliko omiljene devedesete, koje su obilježile središnji dio nastupa – pjesme Chant of A Poor Man, Inspection (Check One) i Afrika Shox samo su podizale atmosferu, i to najviše zbog odličnih gostujućih vokala ove turneje. Vrhunac nastupa prepušten je opet novom albumu i uslijedilo je opuštanje uz akustični komad Alternative Light Source, po kojem je novi album i nazvan. Za kraj Barnes sa svojim bendom podiže temperaturu publike preko Shaker Obsession i Storms End. Ogroman pljesak i mnoštvo mokrih majica ispratili su trojac sa pozornice. Na sreću, Britanci se vraćaju odsvirati posljednjih 10-ak minuta, koliko je trajala euforija trake Phat Planet, izvorno s albuma Rhythm and Stealth iz 1999. godine.

Leftfield Exit Festival Crowd

Na kraju ovog kratkog osvrta mogu reći da je Leftfield ne samo ispunio, već i nadmašio sva očekivanja publike, jer atmosfera koja je vladala dovoljno govori koliko je dobar posao napravio Barnes oživljavajući Leftfield prije 5 godina. S druge strane, tu je i tehničko savršenstvo od strane organizatora, koji u potpunosti shvaćaju koliko je kvaliteta zvuka bitna da bi publika, ali i glazbenici uživali. Ljepši 15. rođendan za Exit nismo mogli poželjeti, a istu noć smo nastavili plesati do jutra uz Tale of Us i Dixona…

Exit Festival
FACEBOOK | WEB | YOUTUBE
Leftfield
FACEBOOK | WEB | SOUNDCLOUD

Exit Festival 2015 Crowd