Duboki groove novog izdanja Raw Paper Records

Domaća klupska scena može se pohvaliti s nekoliko vrsnih etiketa koje nose istinski underground zvuk, a među njima visoko kotiraju i ovi predani Koprivničani. Poželjeli smo saznati korijen njihovog entuzijazma, pa su nam odgovorili na par pitanja.

Osnovan prošle godine, Raw Paper Records je izbacio već treće izdanje, koje se (kao i prethodna dva) diči s nekoliko sjajnih traka domaćih izvođača. Kompilacija je stilski raznolika, a trake veže deep zvuk, senzualna vibra aranžmana i visoka spremnost za osvajanje podija. Trenutno ga možete nabaviti na Juno Download, a uskoro i u ostalim boljim download dućanima – fizičko izdanje još nije ugovoreno. Unatoč tome, čini se da dvojica glavnih i odgovornih – illuminum i mmmotion – imaju zanimljive planove koje su zacrtali ispuniti.

Zasad je Raw Paper digitalni label. Kako su vam prošla prva dva izdanja – kupuju li se, tko ih vrti?

Prva dva izdanja prošla su relativno ok, ako uzmemo u obzir suludu saturaciju svih postojećih medijskih kanala hrpama dobre i loše muzike. Sa prvog na drugi release postoji neka progresija prodaje, ali cijela je ova priča još uvijek na čisto hobističkoj bazi.

Većina naših kupaca su DJi, no postoje i čisti konzumenti koji vole tu i tamo svom uhu priuštiti ovakvu malu avanturicu i onda to platiti, bez da ikada te trake zavrte pred publikom. Najveći broj prodanih izdanja zasada očekivano imamo u UK, Rusiji, SAD-u i Njemačkoj, a ostatak je raštrkan po svijetu. Ono što zasigurno znamo je da ima par domaćih DJa koji vrte trake koje izdajemo – evo pouzdano znam da je Gars dosta puštao svoj Freakout! dok ga je testirao prije finalnog mastera, ali za većinu onih koji zavrte izvan naše države nikada ni ne saznamo. Nadajmo se da ćemo nakon sljedećih 2-3 izdanja na ovo i slična pitanja imati puno iscrpniji i konstruktivniji odgovor.

Na trećem izdanju, od domaće ekipe, tu su ikonal, Gars, Viatori… Vjerojatno ste ih upoznali prilikom izlazaka u klubove. Kako dolazite do stranih izvođača?

Još smo pri pokretanju labela odlučili da ćemo što više možemo gurati domaće producente – prvenstveno kako bi malo eksponirali rvacku scenu… i evo već treći release, polako ali sigurno radimo na tome.

Od domaće ekipe na trećem izdanju imamo čak 4 izvođača: Prvi je mlada (15god!) hrvatska nada Viatori iz Ivanić Grada kojega je prvog prepoznao CFSN team, a mi smo nekim čudom nedavno ustvrdili da ga još nitko nije signao iako je stvarno bio zreo za to. Stoga smo se požurili ispraviti tu nepravdu, naravno on nam je podosta olakšao posao stvorivši ovu sjajnu dub-techno traku zvanu „Shivery“.

Gars – naš dragi tehno manijak, inače rezident Escape programa i bubnjar u Pasima, a u ono malo slobodnog vrijeme odličan producent koji nažalost ne producira puno, ali svaka mu je na mjestu. 🙂

Tu je i ikonal, donedavno poznat i kao ‡ S Ø K ‡, live virtuoz na Elektronima kojem se nadamo izbaciti još barem jednu traku prije nego što nam ga otme Lobster Theremin. 🙂

Illuminum je osnivač i ljepša polovica Raw Paper Recordsa, tako da njega nismo morali baš puno tražiti, ali Dimensions je nastala baš u pravo vrijeme i po našem mišljenju savršeno se uklopila u priču ovog releasea.

Strane izvođače doslovce rudarimo po bespućima interneta, što je dosta težak i mukotrpan proces. Nadamo se da će tu malo pomoći ovaj release koji bi nas trebao konačno etablirati kao nekakvo up&coming ime. To onda osigurava da te producenti sami vuku za rukav i šalju ti demo trake. Iako, nakon nekog vremena ni to nije baš bajno jer si nakon nekog vremena zatrpan sa hrpom svakakvih traka pa opet rudariš. Nema izlaza, kopati se mora. 🙂

U zadnjem ste nam razgovoru otkrili da vam je pomogla ekipa iz Burek i Vakum records, koji plasiraju vinilna izdanja. Planirate li se i vi uskoro baciti u jedno?

Da, dečki su bili i ostali susretljivi i uvijek imaju vremena za savjet, a njihov opus nam služi kao velika inspiracija. Što se tiče vinila – definitivno. Neki okvirni planovi postoje, ali trenutno smo fokusirani na izgradnju dobrog fanbasea i nekakvog imagea. A i ono još eksperimentramo sa svim i svačim. Kad se te neke stvari poklope, i skužimo da imamo te neke predispozicije (npr. 100 Dja koji nas redovno prate i spremni su kupiti naš vinil), onda će ta priča definitivno biti realizirana. Znam da u Zg postoji hrpa ekipe koja brije samo na vinile i stvarno bi bilo sramota da nikada ne mogu pustiti negdje neku našu stvar samo zato jer su vinil puristi. 😉

Furate house i techno zvuk. Koja su vam današnja strujanja tih žanrova najbliskija?

illuminum: zaista se ne volim orijentirati samo na jednu stvar, čak me i mmmotion ponekad zbog toga mrzi, jer su mi ukusi vrlo široki, ali rekao bih da od svih podžanrova, Deep House i Dub Techno su mi najbliži.

mmmotion: Ne znam, ne mogu se ograničiti isključivo žanrovski. Muzika kakvu ja volim ili nema ime, ili ga ja ne znam, ali u ovom releaseu sam pokušao prikupiti trake koje nekako pokazuju i ukazuju na trendove koji se meni čine zanimljivi. Glavna poveznica svega je dobar bassline i kvalitetan groove, oko toga nema kompromisa, sve drugo se da tolerirati.

Kakvo je alkemijsko značenje imena Raw Paper Records? Što pripremate poduzeti na domaćoj plesnoj sceni?

Dubinsko značenje Raw Papera ne znamo, još ga pokušavamo otkriti, priča koju smo vam prenijeli u prethodnom intervjuu i dalje stoji. 🙂 Ono što planiramo poduzeti na domaćoj plesnoj sceni zasad je misterija i vama i nama, jer tko zna što sutra donosi. Prvi plan je i dalje gurati domaća imena, i dalje skupljati dobru muziku, i dalje krvavo raditi na njenoj promociji, sve dok netko od naših artista ne postane bogat i slavan, a onda ga gnjaviti žicati da i nas povuče za sobom. 🙂 Ako bude sreće, otvoriti ćemo neku školu techno plesa i u tom biznisu dočekati mirovinu. Nadamo se produbiti suradnju sa domaćim labelima i DJ kolektivima, stvarno imamo sjajnu ekipu na ovom našoj maloj scenici – sve ih ovim putem pozdravljamo! 🙂

Rawpaper _02

Na more ponesite ove osvježavajuće trake, a za potpunu ljetnu opremu možete nabaviti i Raw Paper majicu jednostavnog, ali sjajnog dizajna i specifične boje. Dostupne su u pepeljasto-sivoj i pepeljasto-plavoj, a za jedan komad ćete izdvojiti svega 80kn – javite se dečkima! Majicu u mornarski plavoj boji ne možete naručiti, ali vam zato darujemo jednu u L veličini: da biste se uključili u izvlačenje, bacite like na Facebook stranicu etikete i bacite komentar ispod ovog članka. Sutra predvečer (22.7.) izvlačimo dobitnika uz pomoć magične kugle poznate kao Random.org!

Raw Paper Records
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | SHOP