Tvoja traka na Soundcloudu od sad je moja

Još od početka vremena ljudi su si pripisivali zasluge za stvari i djela koja nisu njihovih ruku rezultat, a trend se proširio čak i do granica da se jednostavno ukrade nešto u nadi da to nitko neće primjetiti. Soundcloud je isto na meti kradljivaca i lažnih autora, ali polažemo nade da su u laži kratke noge.

Od 2007. godine kad se pojavio, kao ideja dvojice Šveđana, Soundcloud je uspješno zaobišao razne prepreke i stalno radio na svojem usavršavanju. Od preuzimanja primata od Myspacea preko dobivanja velikih novaca za razvoj servisa do zauzimanja vodeće pozicije za prezentaciju i objavljivanje glazbe. No, ono čemu se nisu nadali je postojanje ljudske zlobe i zavisti.

Naime, prije nekoliko godina, a sad je već poprimilo zabrinjavajuće razmjere, pojavio se trend krađe autorskih uradaka i predstavljanje istih kao vlastiti rad. Svako malo se pojavi neki autor koji tvrdi, i može dokazima i potkrijepiti, da mu je traka ukradena i potpisana kao uradak nekog drugog.

Jedan primjer je iz 2013. godine, kad je dotični Voxas sa edmDistrict foruma bio zamoljen da ustupi svoju traku za remiks. On je odbio iz privatnih razloga, ali nekoliko dana poslije je slučajno naletio na tog korisnika koji je iskoristio njegovu cijelu traku i potpisao je kao svoju. Više o tome ovdje.

Još više zabrinjavajući podatak je da se ukradene pjesme nude kao besplatan download u zamjenu za follow ili like na Facebooku. To samo dokazuje jednu drugu stvar, a to je da je broj likeova i followera postao jako bitan za razvoj nečije karijere. Nažalost, rekli bismo.

Da ne ulazimo u detalje zašto je tome tako, jer to zahtijeva podrobniju analizu, samo ćemo primjetiti da će mnogi bookeri nakon što pitaju cijenu nastupa ići gledati Facebook likeove i broj followera. Pa, zar je došlo do toga? Facebook određuje tko je popularan i koliko? Izgleda da je tako i ne vidimo neki svijetli način da će se to u budućnosti promijeniti. A krađa traka i identiteta će, po našem mišljenju, isto uzeti sve veći zamah. Ne piše nam se dobro.