ScratchBot: za one kojima “sync” opcija nije dovoljna

Šalu na stranu – jedan je maštovit i spretan momak iz Texasa preradio jednostavne elektromotore i spojio ih s 3D printanim komponentama, izgradivši prototip turntablist robota. Budućnost je u mehaničkim rukama!

Premda se još uvijek radi o konceptualnom rješenju, čini se da je ovo tek početak jednog zanimljivog projekta. Student elektrotehnike imenom Mushrooshi za osnovu je nabavio modele Arduino elektromotora, koji služe za poduku na satovima tehničkog u osnovnoj školi (sjeća li se itko Mehanotehnike?). Neke je dijelove pronašao u vlastitoj sobi, a neke riješio 3D printerom, pa isprogramirao software, koji kontrolira scratch tehnikama. Rezultat se možda ne odlikuje luksuznim futurističkim dizajnom tvorničkih proizvoda današnjice, ali definitivno obećava!

Stroj se sastoji od dva dijela: mehaničke “ruke” i upravljača crossfaderom, a tempo prima midi signalom iz Traktora. “Ruka” je zasad sposobna scratchati samo 7-inčne ploče, ali je novi model u izradi. Ono što djeluje zbilja zanimljivo je “skakač” na crossfaderu, koji je također u fazi prototipa, mada već solidno kalibriran.

Mushrooshi se robotikom bavi od djetinjstva, DJ-ingom tek par godina, a čini se da je ozbiljno zagrizao u oboje. Pritom, priznaje kako bi bilo jednostavnije napisati program koji bi cijeli postupak riješio softverski, ali ga uzbuđuje pomisao na vizualnu akciju koju može pružiti ovakav aparat! Nadamo se skorom novom prototipu, koji će razriješiti ključne nedostatke – tad je vrijeme za crowdfunding…

Mushrooshi
WEB | YOUTUBE