Što slušaš govori tko si

Svima je već odavno poznato da određeni stil glazbe privlači određenu vrstu publike. Teško da ćete naći zajednički jezik, barem što se izlaska tiče, s nekim tko sluša dijametralno suprotnu glazbu od vas. Da bi to dokazali stručnjaci s Cambridge Universitya proveli su zanimljivo istraživanje, pa pročitajte do kojih su zaključaka došli.

Cambridge University proveo je znanstveno istraživanje na uzorku od 4.000 ljudi gdje su učesnici bili zamoljeni da ocjene 50 isječaka iz pjesama koje pokrivaju čak 26 različitih stilova glazbe. Isto tako, zamolili su ljude uključene u projekt da se svrstaju u dvije kategorije s obzirom na njihov karakter. Jedna kategorija je bila “sistematičar”, odnosno osoba koja svoj život živi na logičan način, a druga je bila “empatičar”, odnosno osoba koja više naginje emocijama kad donosi odluke.

Iako to nije bilo sasvim očekivano oni koji su se stavili u sistematičar kategoriju su preferirali intenzivniju glazbu kao naprimjer metal, dok su empatičari padali na lakše note poput jazzy glazbe.

Isto tako jedna druga studija pokazala je da matematičari i fizičari, znači oni koji više naginju logici vole speed metal, progressive i slično, jer je struktura te glazbe kompliciranija od naprimjer pop muzike.

Šteta što nema nekih konkretnijih istraživanja za klupsku glazbu, jer ipak to je ono što nas najviše zanima. No, od nekud se mora početi, pa će valjda i house i techno i cjelokupna elektronika doći na red za proučavanje.

Izvor: Plos One