Zavirite u novi Zarkoffov spot na sisačkom asfaltu

Sisak je po definiciji postnuklearni grad, čija je industrijska atmosfera rodila značajan broj umjetničkih talenata imunih na zračenje i biotehnološko oružje. U ovoj se avanturi neki od njih suočavaju s primalnom silom: ljetnim, gorućim suncem…

Nakon što je izbacio sjajan materijal na albumu “Sweet Obsolete” za francuski electro label Unknown PleasuresZarkoff je ubrzo zajahao prvo mjesto na europskim alternativnim ljestvicama i na vrhu ostao nekoliko tjedana. Za jedan od najvećih hitova s albuma, “Jet Boy”, upravo je riješio video – i to u suradnji sa sugrađaninom Goranom Greyem, koji je u zadnje vrijeme po filmskim festivalima pobirao solidan broj lovorika za svoj prošlogodišnji video “300 naopakih križeva”. Spot za “Jet Boy” će službeno izaći 20. kolovoza, a u međuvremenu, imamo izuzetno zadovoljstvo prikazati vam teaser ovog (nad)realnog filma:

Ukratko smo porazgovarali s režiserom, a on nam je otkrio podlogu ideje koja stoji iza videa.

Spot odaje dojam izgorjelog asfalta, a i filmske trake. Čija je bila ideja za temu videa?
Ideja je bila moja i krije se tu još svašta, što se ne vidi u teaseru. Režijski sam, kao i na mnogim radovima, radio zajedno s Matijom Tomićem, koji obogati svaku moju ideju. Troje klinaca, kako nadgledaju svoj napušten, izgoren grad poput kraljeva ničega – činilo mi se prikladnim i ideja je došla momentalno. Taj filmska vrpca look mi je generalno zanimljiviji i daleko primamljiviji od svih ovih full HD videa, koji mi djeluju dosta sterilno i mrtvo zbog nedostatka tih nekih “grešaka”, a i često su sami sebi svrha, u toj svojoj čistoći i ispeglanosti, a ne pjesmi sa kojom trebaju stvoriti cjelinu.

11805923_1689861917916766_1849683299_n

Koji si aspekt Zarkoffove glazbe uzeo kao ključan pri snimanju spota?

Sablast, neki generalno čudan feeling, pogotovo u toj pjesmi. Cijela ideja, koja nije ni mijenjana od trenutka nastajanja, došla mi je na prvo slušanje pjesme. Neki osjećaj izolacije, izgubljenosti, straha, ali istovremeno i potpune samouvjerenosti, to su osjećaji koji su pridonijeli momentalnom nastajanju svega.

Obzirom na to da te idu nagrade za tvoj umjetnički rad, kakav odjek predviđaš za ovaj komad videa?
Očekujem da će se sigurno negodovati – da zašto je sve tako zrnato, zašto nije savršeno isfokusirano i za koji kurac je tehnologija napredovala toliko, a ovaj video izgleda ovako. Šalu na stranu, svatko će imati svoje mišljenje, ja sam happy jer je ispalo kako mi je i bilo u glavi.

Sequence 01.Still 002-min

Očito je da su i Zarkoff i Goran dvojica tvrdoglavih hardlinera, koji su se našli prkositi tržišnim pravilima prema vlastitoj procjeni i intuiciji. Pošto je mainstream produkcija video-spotova postala toliko predvidljiva i vulgarna, da njenu unutarnju bijedu ne spašavaju niti visoki budžeti, možemo očekivati da će se krajem kolovoza “Jet Boy” proširiti među onima, koji zvuk i sliku ne koriste samo kao tapete. Koliko nas uopće još ima?

Zarkoff
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | SHOP
B.A.K.A.
FACEBOOK