Mario Novak: vrijedni meštar klupskog zvuka

U današnjem svijetu još uvijek ima i onih koji mirno rade svoj posao, smatrajući to najboljom promocijom.

Kad je netko predan svojoj umjetnosti i zanatu, ne osjeća niti umor, a jedan je od tih dobrih duhova domaćeg clubbinga vlasnik Pitch Vinyl Shopa – Mario Novak. Osim što u dućanu drži veliki izbor moćnih vinila klupskog zvuka, na policama je moguće naći i neka remek djela elektroničke avangarde, zatim reizdanja egzotičnih ploča za sladokusce: afro-beat, stari minimalni elektro, ali i živopisne kultne soundtrack-ploče 60’s i 70’s horrora. Naravno, Mario ima sjajan ukus za selekciju, ali i ruku za gramofon i miksetu – pošto vrti ovog petka u zagrebačkom Mastersu, zamolili smo ga nek’ nam za aperitiv nabaci koju ploču u miks! Postavili smo mu i par pitanja, da saznamo kako žonglira svom tom glazbom.

Već se dugo vremena baviš DJ-ingom. Koja je razlika između domaćeg clubbinga u razdoblju kad si počeo i trenutne scene?
Ne bih rekao da se dugo bavim DJ-ingom, nekih 6-7 godina, što je zapravo ništa, ali mogu reći da jako dugo godina rejvam i pratim scenu cca od kasnih 90-tih, ne možda toliko duboko kao danas, ali pratim. Po mojem je mišljenju najveća razlika izmedu onog doba i danas, sa rejverske strane, to što je u ono vrijeme bilo skroz “in” ići na partije i tada si mogao tamo vidjeti sve žive, dok danas to više nije in, dolaze ljudi koji stvarno vole tu glazbu ili se zaljubljuju u nju, tj. postaju pravi rejveri – smatram da takvih danas ima puno više nego tada… a što se glazbene strane tiče, rekao bih da se glazba prilično usporila, tj. nije više tako brza, ali je puno kompleksnija, dinamičnija i zanimljivija.

Svojedobno si napomenuo da osim vinila vrtiš i digitalna izdanja, ali su sva uredno kupljena. Što u moru piratstva znači tvoja mala kap?
Što se te priče tiče, vrtim ja sve, Traktor sa gramofonima, sa cd-ima, samo Traktor i sync, Serato, ploče… Alat koji DJ koristi da bi ispričao priču mi je apsolutno nebitan: ako čovjek zna što radi, neka radi na čemu god želi. Jedino što smatram bitnim u DJ-ingu jest da osoba zna beatmatchat dvije stvari po sluhu, a sve ostalo – od selekcija, načina miksanja itd. je vlastiti izbor – tko sam ja da se miješam iliti sudim nekom o tome? Ili će mi se svidjeti ili ne, jednostavno… Glazbu volim kupovati i moje je mišljenje da je to bitno, ali moja kap u svemu tome ne znači ništa – niti ne treba.

Kako vidiš trenutna kretanja na svjetskoj klupskoj sceni? Koji te smjerovi najviše privlače i kako ti se čini da će se situacija razvijati?
Ajoj, na ovo mogu odgovoriti samo kako ja glazbu vidim, tj. čujem. Za mene je ona začarani krug, gdje su korijeni isti, a sama interpretacija ovisi o dobu u kojem se nalazimo i alatima koji nam se nude. Granice se pomiču gotovo svakodnevno, u bilo kojem žanru. Neko je moje skromno mišljenje da su se techno i dobar rave vratili u zadnje vrijeme, ali opet, da li su ikad i nestali? Osobno, kopam po istoku i Africi u zadnje vrijeme, istražujem, zanima me UK-garage, a za budućnost stvarno ne znam… Jungle koji zvuči kao techno, a zapravo je house.

Obzirom na tvoje iskustvo, što bi poručio domaćim DJ-ima i producentima koji ne žele ići linijom manjeg otpora?
Prvo bih svima poručio da nikad ne idu linijom manjeg otpora, pa i sebi koji put, a ostalo je da jednostavno obožavaju i vole to što rade i samo neka rade i rade i sve će jednog dana doći na svoje. Kako bi moj dragi prijatelj rekao: tišina i šljakica i briga te za gluposti…

Osim što se baviš DJ-anjem, imaš i specijalizirani dućan s vinilima. Reci nam, koji žanrovi i koje etikete najbolje idu?
Huh, to mi je uvijek teško pitanje, ali najbolje što mogu reći jest da se prodaje dobra ploča, koje god etikete ili žanra ona bila, ali možemo reći da se najviše vrti oko house-a i techna.

Držiš li u dućanu i neku domaću produkciju – ako da, koju? Kako se prodaje i koliko se vrti?
Naravno! To je jedan od važnijih ciljeva dućana: da se apsolutno sve vinilne domaće etikete nađu na policama, npr. VAKUM, BUREK/BARBA, HOUSE IS OK, LEGALIZE LAMBADA, DEEP SITE… Isto se tako trudimo u shopu imati naše artiste koji imaju stvar ili cijelu ploču na stranim etiketama, ali to nije uvijek slučaj – još smo mali. 

31.7. vrtiš u Mastersu, a uz tebe nastupaju ikonal (ex-SOK) i FM. Kakvu nam vibru spremate i kakav će biti tvoj set u taj vreli petak?
Da, jako se veselim Mastersu, nakon dugo vremena, u srcu mi je to mjesto iz davnih dana – i to još sa ova dva momka, prijatelja i super artista. Mislim da bi moglo biti jako zanimljivo i zajebano! Nikola (ikonal) mi ima predivan live, a Marijo je momak koji ima fantastičan smisao i pogled na mjuz, tako da je na meni da stvarno zarolam i pripremim priču za ova dva momka kak bog zapoveda… Kaj bu bilo – stvarno ne znam dok ne krenemo, al’ znam da bu bile dobre vibracije!

Mario Novak
SOUNDCLOUD

Pitch Vinyl Shop
FACEBOOK