Retrofuturizam X-Fashionistas

Domagoj Kršić je igrač koji ne gubi vrijeme. Tek je napunio 20-tu, a iza sebe ima hrpu izdanja – neka i na VHS-u! Novi materijal je nastao u suradnji s Alexom Spaldingom, a zvuči sjajno. Poslušajte!

Nedavno je kao Cyborgs On Crack izdao acid-pop album “66D Mutations” za X.O. Skeleton records, a već ima novi EP – i to s Alexom, vlasnikom tog labela, koji je u elektroničkom podzemlju poznat kao Material Action! Ime zajedničkog projekta je X-Fashionistas, a zvuk im je debelo na tragu onog artikuliranog, kozmičkog italo-disca, ali i belgijske škole new beata. Melodije pružaju utjehu “Bladerunner” krajolika budućnosti, gdje nebo ipak nije zatrovano zagađenjem, nego plavo kao u Super Mariu. Ipak, čitavo se vrijeme provlači lukavo maskiran podsjetnik da nije sve kako se čini.

Autoironična “Kill The 80’s” i melodijom i zvukom asocira na veliki hit elektro-pionira Yazoo, “Goodbye 70’s“. Međutim, ritmičke konstrukcije udaraju ravno na sam početak 90-tih, čime ulaze u područje izvrsnog soundtracka za film “Drive”. Taj je zvuk napajan na elektroničkim disco harmonijama, koje je patentirao Giorgio Moroder, a popularizirale su ga najavne špice jeftinih i skupih američkih kriminalističkih serija.

Band

Leg Burner” preuzima vodstvo ubrzanim new beat grooveom, uz napeti synth arpeggio i semplirano kidanje bass gitare. Melodije pružaju izvanredan retro-futuristički užitak, a s takvima je preporučljivo zapapriti porciju elektra u DJ setu. Zaključna “Foto Noir” jedina “odlebdi” u zasićenom, eteričnom zvuku – svakako nije promašaj, ali pomalo zaostaje za magnetizirajućim karakteristikama prvih dvaju traka. Download je besplatan ili plati-koliko-želiš, a svakako vrijedi skinuti i poslušati barem u 320kbps.  

X-Fashionistas
BANDCAMP
X.O. Skeleton Records
BANDCAMP | FACEBOOK | DISCOGS