Preko punka do elektronike: DJ Pips

S Pipsom smo popričali o glazbi, planovima, preseljenju u Zagreb iz Osijeka i drugim otvorenim pitanjima koja muče svakog poštenog clubbera i DJa. Pročitajte što nam je rekao i uhvatite ga na nekoj od sljedećih svirki i provjerite širok spektar zvuka koji predstavlja.

Pozdrav Pips, možeš li nam za početak reći kako i gdje si počeo te koja ti je motivacija bila za baviti se DJingom?

Pozdrav, pa nekako sam oduvijek pokazivao afinitet za glazbu, nakon završene osnovne glazbene škole u Osijeku, svirao sam u punk bendu, nedugo nakon toga, tamo negdje potkraj ’99te prvi put sam posjetio techno party te se instant zainteresirao za DJ-ing, i tu zapravo počinje moja priča…

Povuci paralelu između Zagreba, u koji si se ove godine preselio, i Osijeka? Kakva je scena tamo i tko su glavni igrači?

Počeo sam u Osijeku i tu scenu zasigurno poznam najbolje, jer sam u nju aktivno involviran preko 12 godina, što kao DJ, što kao promotor. Za početak bih svakako naglasio da se radi o puno manjoj sceni nego zagrebačkoj, s puno manje aktera, ali s druge strane, pričamo o sceni koja unazad dvije godine proživljava svojevrsnu renesansu i slobodno mogu reći da klabing u Osijeku nikad nije bio jači tamo od zlatnog doba rejva 2000., 2001.

Osnovna razlika izmedju zagrebačke i osječke scene jest ta da je zagrebačka publika definitivno isprofiliranija i zagrebački clubber uglavnom točno zna što želi i što očekivati od pojedinog eventa, dok je u Osijeku slučaj da većina ekipe koja se smatra urbanom (mrzim taj izraz, ali trenutno ne nalazim primjereniji :)), posjećuje manje više sva zbivanja tog tipa, pa tako često vidjamo ista lica na techno i drum’n’bass partyjima i punk, rock i rap koncertima.

Sudionik si ili pokretač nekoliko programa kao rezident, o čemu je riječ i predstavi nam ideje iza tih projekata?

Momentalno sam fokusiran na dva projekta čiji sam sudionik i jedan od osnivača, Big Mama Session, izvorno osječki projekt, moja bebica :), klupska večer posvećena eklektičnom zvuku i bass glazbi i kulturi, u travnju ove godine slavili smo 6. obljetnicu, što nas čini jednim od najdugovječnijih osječkih programa i na to sam posebno ponosan.

#CASAdeFlores je relativno mlad projekt koji sam pokrenuo u suradnji s kolegama Yeshom i Janom Kinčlom, produkt je to zajedničke rezidencije koju smo prošlog ljeta držali u beach clubu Deep na našoj najpoznatijoj party destinaciji, plaži Zrće na otoku Pagu. #CASA je večer na kojoj ispoljavamo svoju iskrenu ljubav prema house i techno zvuku, i u ovoj priči trenutno daleko najviše guštam.

Svakako treba spomenuti i Kool Katz program u kojem sudjelujem kao rezident DJ, riječ je o hip-hop/rnb/soul večeri, koja je momentalno u fazi mirovanja, ali za koju postoje vrlo konkretni planovi, i to je definitivno nešto na čemu će se intenzivno raditi u skorijoj budućnosti, kao i na jednom novom projektu koji bi svijetlo dana trebao ugledati u veljači sljedeće godine.

Koga od producenata ili DJa pratiš i slušaš? Na koga bi trebali obratiti pažnju?

Spektar glazbe koju slušam kod kuće i u slobodno vrijeme prilično je širok, ne podliježe žanrovskim barijerama, i trudim se glazbu dijeliti isključivo na dobru i lošu, što ovo pitanje dodatno komplicira. Od stranih producenata svakako bih spomenuto Motor City Drum EnsembleBorrowed IdentityFort RomeauDelano SmithMr. GTerence :Terry:Palms TraxDeetron… dok mi kod domaćih producenata najzanimljiviji zvuk imaju Darko Kustura i Ilija Rudman.

Što se DJ-eva tiče, uvijek rado provjerim što rade Kerri ChandlerTheo ParrishOsunladeJeremy UndergroundMr. ScruffFloating PointsLeftoCrazy P itd. Dok bi od domaćih snaga izdvojio kolege Jana Kinčla i Boruta Cvajnera kojeg sam tek nedavno slušao prvi puta, dečki znaju znanje 🙂

Imaš li neki osobni top 5 traka koje uvijek pale na danceflooru?

Toliko toga dobrog izlazi na dnevnoj bazi da ću biti primoran izbaciti prvih pet koje mi padnu na pamet 🙂

– Larry Heard – The Sun Can’t Compare (Long Version)

– Chez Damier – Can You Feel It (Steve Bug Re-Dub)

– Steffi – Bang For Your Buck (Original Mix)

– Palms Trax – In Gold (Original Mix)

– Aril Brikha – Groove La Chord (Original Mix)

Koji su sljedeći planovi i gdje te možemo uskoro čuti?

Upravo sam se vratio sa Moondance festivala koji se održao protekli vikend u Trogiru, bilo je jako dobro, iznad svakog očekivanja. Sljedeći petak sam u Beogradu na splavu Povetarac, 15.08 ću vjerojatno biti na Green Forest Festu u Gunji, 04.09. vrtim u ljubljanskoj Gala Hali, dok je 19.09. rezerviran za Osijek i VuBass Showcase.

Hvala lijepa na intervjuu i vidimo se na nekoj svirci 🙂 

Pips -min

Pips
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Lana Flander