Nekima je svaki dan 8.08.

Potpuno analogan, zvuk Roland TR-808 ritam-mašine se u doba njenog izlaska na tržište smatrao ozbiljnim nedostatkom, a zatim je neočekivano udario temelje klupskom zvuku

Unatoč zamjerkama, duboki se kick već u startu pokazao izvanrednim oružjem za groove, a osim toga, radilo se o prvom masovno dostupnom stroju kojem je memorija pamtila ukucane ritmove. U trgovinama se pojavio 80-te, kao i čuveni Linn Drum, čiji su kvalitetno semplirani bubnjevi odnijeli hvalospjeve glazbene industrije.

Cjenovno dostupniji, 808 je pao u ruke nadarenih marginalaca, kao što su bili Afrika Bambataa i Egyptian Lover – upravo su oni i otkrili potencijal ovog stroja za funky groove. Svojom igrom ritmičkim frazama i bojom zvuka instrumenata, promijenili su pravila plesne glazbe i zacrtali nove pravce u skladanju.

Zapravo je TR-909 Rolandova mašina koja je definirala techno, ali i 808 je imao svoje prste već u nekim najranijim trakama. Izvorni projekt Juana Atkinsa, Cybotron, na stvari “Clear” iz 83-će koristi ovaj stroj, upravo da bi oslikao dehumaniziranu dimenziju tehnološkog napretka. Pritom, zadržava zavodljivu sinkopiranost novog funka, koji ima tek doći.

Prva mainstream traka, koja se diči zvukom 808-ice, čuveni je hit Marvina Gayea “Sexual Healing”. Doduše, s vremenom je masovna glazbena industrija prihvatila kvalitete isprve prezrenog komada opreme, ali do tad se morala dogoditi klupska eksplozija u medije. Zvuk se najprije definirao u Chicagu i Detroitu, a zatim je 88-e britanski acid house fenomen probio granice svojom notornošću. Među predvodnicima otočkog vala, posebno su vješti bili 808 State:

Svoje su prste u 808-icu debelo zavukli i neki od alternativnih elektroničkih inovatora. Nekad se taj zvuk smatrao izuzetno tvrdim (pomalo komično iz današnje perspektive), ali Skinny Puppy su znali kako zaokružiti zvuk i skladati odlične plesne trake – kad im se dalo.

Svakako bacite oko 808 tutorial Egyptian Lovera, a u nastavku čekirajte par izvrsno dizajniranih i korisnih plakata iz ruku Roba Ricketta, na kojima su u preglednim dijagramima ispisane ritmičke trake nekih od najznačajnijih 808 hitova. Prekucajte ih u svoj stroj, izmijenite po ukusu i nastavite!

Roland TR-808
VINTAGE SYNTH EXPLORER | FACEBOOK

Gaye -min

Guy Called (1)

Cybotron