Bonaca: linija ravnoteže između Etera i dubine

S dva sjajna EP-a pred izlaskom, Petar Šuškić nam u razgovoru pojašnjava izvor svoje napredne kompozicije. Nova inkarnacija melodičnog deepa, koji je užitak za poslušati!

Šuškić živi u Stockholmu, ali – kao što je vidljivo iz imena njegovog projekta i materijala – Pulu nije napustio. U tom se gradu “po tvrđavama i terasama” krajem 80-tih uredno vrtio italo disco, koji je uz brojne neukusne zločine nad dobrim ukusom, sadržavao i dobar udio kozmičkih harmonija, podebljanih pumpajućim elektronskim sekvencama. Sve je veći broj intrigantnih producenata i izdavača izraslih na istarskoj crvenoj zemlji, koji probijaju u svijest hrvatskog klupskog undergrounda, a za koje se čini da su uboli naslijeđe te profinjenije italo struje. Svejedno, neki su od njih već u inozemstvu…

Pod imenom Bonaca, Šuškić izdaje prva dva EP-a: “Neverin” izlazi 31.8. za Making You Dance Records iz Miamia, a “Yugo” 14.9. za meksički Cohesive. Oba su izdanja zasad isključivo u digitalnom obliku, a obzirom na kvalitetu materijala i činjenicu da danas skoro svaki DJ ima i kontroler, uvjereni smo da to neće predstavljati veliki problem!

Oba su ti nova EP-a obilježena meteorološkom tematikom. Na koji si način povezao turbulencije zraka, izmjene tlaka i padaline s emocijama plesača koji će reagirati na tvoje trake?
Jednostavno – odlučio sam držati se domaćih termina, te izraza koji me asociraju na more i Hrvatsku. Obzirom da sam trenutno u Švedskoj, neka i oni nauče pokoju našu riječ, ukoliko im se izdanja svide, a siguran sam da hoće. Nisam niti jedini, moj je zemljak Solomun odnedavno krenuo istom pričom.

Trake su ti nošene harmonijama, a zvuk je temeljito ispoliran. Premda ovaj materijal svakako nije bezdušni proizvod za namještene top-liste, bi li ga svejedno smjestio baš u “underground”? Što za tebe taj termin uopće znači i kako bi se pozicionirao u odnosu na njega?
Svoj zvuk i produkciju definitivno svrstavam u underground. Stilski bih rekao da sam negdje u progresivnom deepu i novom valu techna, dok ću se zabavljati i sa deep houseom. Za mene je underground sve što se kosi s pravilima. Svi oni artisti, koji su istinski ljubitelji onog što rade, rade to u svome stilu, onako kako vole da ih se sluša i svira. Oni znaju koji su, i sebe ubrajam među njih, jer u svojoj produkciji SVE sviram sam. Jedva ponekad iskoristim poneki drum ili efx sample.

Izraz “deep” se ispočetka koristio kao pridjev koji je karakterizirao struju housea, a kasnije je izrastao kao zaseban žanr. Što za tebe znači taj zvuk, što ga karakterizira i na koji način djeluje na ekipu na podiju?
Ovaj novi deep ne poštuje više nikakva pravila, mješavina je elemenata techna, housea, progressiva i electronice. Danas je teško definirati ijedan žanr, ali po meni je deep najslobodniji. U ovom, novom valu, sve te trake imaju svoju priču. Svirat će se dugo, rekao bih da će deep postati novi mainstream.

Bonaca2

Porijeklom si iz Pule, odakle u zadnje vrijeme dolaze zanimljivi producenti, ali i nove etikete, kao Vakum records, Legalize Lambada, pa i berlinski Save Us Records vode Puležani. Što smatraš karakterističnim za klupsku vibru toga grada i što si od nje ponio sa sobom u Stockholm?
Za moju “La Familiu” Save Us (Hrvoje, Ljekaj i Dimal) mogu reći sve najbolje i držim im fige u daljnjem radu. Zajedno smo od samih početaka u deep vodama kao Parnas crew, pa preko mog i Hrkijevog odlaska na Ibizu, gdje se kolo sreće pokrenulo i definititvno ih poguralo na svjetske staze! Surađivat ćemo sigurno u skorijoj budućnosti – Legalize Lambada: friško i fino, respect na radu! Vakum su dečki kojima skidam kapu na svemu! Oni predstavljaju Pulu u regiji. Totalno kužerska underground glazba. Pratim njihov rad, stilski nismo ni blizu ali ću se svakako pri jednom povratku javiti Borutu i Alenu, prema kojima držim ogroman respect od samog otvaranja Vakuuma – da se podružimo uz svirku ili čak dogovorimo izdanje u njihovom ruhu! Klupska vibra grada je i dalje doooosta smiješna, obzirom na scenu vani i tijek događanja u svijetu… Jednostavno, to ponavljanje biblijskih izvođača, te nemogućnost guranja nečeg novog (boljeg!) je suludo, pa ujedno i upropaštavanje scene. To se ne može nazvati ljubavlju prema glazbi, niti su to muzičari u mojim očima. Jedino gore navedeni su ti koji to mijenjaju i mogu nešto promijeniti u skorije vrijeme – nadajmo se. Sa sobom sam ponio znanje i školu produkcije mog mentora i jednog od najkvalitetnijih producenata deep glazbe s naših prostora (o njemu u nastavku teksta), te moj stari Mac, sluške i synth. Toliko mi je i dovoljno dok sam na putu, a studio djelim s prijateljem, te kod njega završavam izdanja.

Kakva je scena u Stockholmu? Gdje izlaziš, vrtiš li možda negdje? Planiraš li live-act s ovim materijalom?
Stockholm je na nivou! Svakog vikenda dolaze dobri artisti, ima po nekoliko kvalitetnih evenata. Vibra je suuper! Relativno sam kratko tu, pa se zbog posla i manjka vremena nisam stigao angažirati po pitanju nastupa, ali sam trenutno u kontaktu s nekoliko klubova, upoznao sam se s nekolicinom promotora, te sad čekam svoju priliku. Ona će se dogoditi uskoro, pa kad je već nemoguće predstaviti domaće doma, gurat ću domaće vani! Imam dogovorena gostovanja na jesen i zimu: klub Kameleont i rooftop partye u SlakthusetuLive actu težim već duže vrijeme i mislim da ću prvi odraditi u roku godinu-dvije dana, kad odradim bar desetak izdanja.

Imaš li nam za preporučiti nekog zasad neotkrivenog domaćeg producenta? Planiraš li možda suradnju s nekim domaćim artistom ili labelom?
Vedran Stojanac (Duplo project) je vodilja u mom radu. Za njega mogu reći: kvaliteta – u soundu, miksu i idejama. Upoznao me sa mnogo trikova, te instrumenata od samih početaka moje produkcije. Prenio mi je svu svoju ljubav prema glazbi i o njemu ćete sigurno mnogo slušati u skorijoj budućnosti, kad se predstavi javnosti u svom novom techno izdanju. Reći ću samo – jaaaaooooo. Uskoro! Andrea Ljekaj & Nebo, nekadašnji članovi Duplo projecta, sada svatko u svom ruhu… Od njih očekujem mnogo, narocito od Dimala (Nebo). Zasad nemam u planu nikakvo domaće izdanje, a u obzir zasad dolaze Vakum records.

Ukoliko želite zavrtiti neku od traka u svome setu, možete ju dobiti kao promo – javite se autoru! 

Bonaca
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Making You Dance Records
FACEBOOK | SOUNDCLOUD |WEB

Cohesive
FACEBOOK | SOUNDCLOUD