PlayOne: Potreban je veći fokus na domaće izvođače

Povodom službenog remiksa za Simply Red, popričali smo s polovicom producentskog dua PlayOne – D’Knockom. On nam je otkrio sve što smo htjeli znati o njihovom zasluženom internacionalnom uspjehu, ali i o mnogim drugim stvarima.

Pozdrav D’Knock, možeš li nam, za početak, predstaviti PlayOne, o kome se radi i kako ste počeli?

PlayOne je producentski duo (D`Knock & DJ Fresh Jay), koji surađuje s brojnim eminentnim glazbenim imenima. Vlasnici smo glazbenog labela i DJ booking agencije – Liveinthemix music te internet televizije Liveinthemix TV. Oboje smo dugo na glazbenoj sceni.  Ja sam niz godina bio u bandu koji je ostvario velike uspjehe i kao producent sam surađivao s raznim glazbenim izvođačima na njihovim albumima, dok se DJ Fresh Jay 6 godina borio za titulu najboljeg DMC World DJ Championship DJ-a, a jednom je prilikom zauzeo visoko 4. mjesto.

DJ Fresh Jay i ja se znamo još iz srednje škole i najranijih početaka bavljenja glazbom. Oboje nas je povezivala hip-hop kultura (breakdance, rap, DJ-ing, grafiti itd.). 2000. godine smo počeli razvijati razne projekte, surađivali smo s raznim hrvatskim i inozemnim izvođačima i shvatili smo da moramo imati matični band. 2002. godine, izlaskom naše prve glazbene kompilacije Urbani Zvuk – Sunrise Hit Edition, na kojoj se nalazio singl PlayOne feat. Mirza (XL), Ivana & Marija Husar- Can`t You See, počinje poglavlje PlayOnea.

S konceptom glazbenih kompilacija radili smo selekciju urbane glazbe, od  housea, R&B-a do hip-hopa,  koja je objedinjavala naše radove te suradnje s raznim hrvatskim izvođačima. Cilj je bio stvarati scenu, iznjedriti i pomoći novim izvođačima koji nisu imali mogućnost eksploatirati takvu vrstu glazbe. Iste godine je izašao i PlayOneov prvi video spot za spomenuti singl Can`t You See.

Svi su već objavili informaciju da surađujete s grupom Simply Red i da ste remiksirali njihovu stvar “The Ghost of Love”, a remix je uvršten kao official release. Kako je došlo do toga, tko je sve sudjelovao i imate li neke slične prošle suradnje s nekim poznatijim artistima?

2010. godine posredstvom Petre Crnetić i Svijeta produkcije dolazimo do legendarnog britanskog producenta, dobitnika Grammyja Andyja Wrighta koji je radio s grupom Simple Minds, Annie Lennox, Davidom Bowiejem, Nataliom Imbrugliom, Lucianom Pavarottijem, grupom Simply Red itd. Surađivali smo na nekoliko Andyjevih projekata, kao što je remix singla britanskog izvođača Petera Granta za pjesmu Take It To The Roof te na još nekoliko njih. Nakon što je taj remix odlično prošao, Andy nas je ponovno zvao da radimo remix tadašnjeg božićnog singla Micka Hucknalla Happy this Christmas, budući da je Mick čuo našu obradu singla Petera Granta te mu se svidio naš rad. U to vrijeme Simply Red više nije postojao jer su se razišli.

I onda nakon pet godina, točnije 24. travnja 2015. godine, nešto više od mjesec  dana prije izlaska Simply Redovog novog albuma Big Love dobivam mail od Andyja kako se Simply Red okuplja i da bi on i članovi banda voljeli da napravimo remix njihovog singla The Ghost of Love. To je bio taj poziv koji smo dugo čekali.

Rad s jednom od najvećih pop grupa svih vremena je bio najveći izazov u našoj karijeri. Zašto baš mi pored toliko megazvijezda, remixera, DJ-a i producenata koji su daleko ispred nas? TO JE BILO TO! Osim DJ Fresh Jaya i mene, u izradi remixa je sudjelovao i naš dugogodišnji suradnik Zvonimir Dusper s kojim smo odradili većinu projekta koji su obilježili zadnju dekadu PlayOneovog glazbenog rada. U komunikaciji s Andyem shvatio sam da on voli imati provjeren tim oko sebe, ljude s kojima voli surađivati.

Na službenom izdanju singla The Ghost Of Love, osim PlayOneovog, nalazi se još i remix poznatog britanskog producenta Marca JB-a, koji je kao član legendarnog producentskog dvojca Bimbo Jones producirao velik broj remixeva za svjetske zvijezde kao što su Lady Gaga, Rihanna, Pink i mnoge druge, te remix talijanskog producentskog dua Phunk Investigation, poznatog po produkcijama i remixevima za svjetska top glazbena imena, a neka od njih su George Michael, Boy George, Simple Minds i Sophie Ellis Bextor. Sva tri remixa su potpuno različita u svim segmentima i to je dokaz da je priča projekta bila ciljana. Izvršna producentica ovog projekta je naša dugogodišnja suradnica Petra Crnetić za Svijet Produkcije.

Playone Ghost Of Love

Generalno koji stil glazbe preferirate kada radite vlastite produkcije?

Ja sam prije svega dijete funka, soula i hip-hopa i logično je da se uvijek vraćam korijenima, pogotovo u glazbi koju radim samostalno. Od toga ne želim bježati, čak štoviše, to mi je često inspiracija za sve projekte koje radim. Naravno da radim i komercijalnije R&B i pop produkcije, ali to sve mora imati kvalitetu podlogu i sve nivoe koji mene osobno zadovoljavaju da bih se uopće upustio u takav projekt. U budućnosti mislim realizirati nekoliko samostalnih projekata, ali i dalje producentski pomagati mladim producentima u svakom smislu.

Kako gledate na stanje scene u Hrvatskoj i regiji? Ima li nekih pozitivnih pomaka zadnjih godina ili stvari ne idu na bolje? Pri tom ne mislimo na festivale koje uglavnom pohode stranci i organizirani su od stranaca, već na domaću klupsku scenu.

Imamo odlične producente, DJ-e i općenito izvođače, samo što oni nisu toliko medijski zastupljeni. Imamo zavidan broj DJ-a i producenata koji, po mom mišljenju, rade puno bolje od velikog broja vanjskih imena. Kako već godinama nastupam s DJ Fresh Jayjem, promatram neke današnje svjetske EDM zvijezde i moram priznati da mi izgledaju smiješno. Ok, Fresh i ja u glazbenom smislu koketiramo i s elementima današnje produkcije te pratimo današnje trendove, ali na svoj način.

Itekako pratim rad domaćih producenata elektronske, hip-hop, R&B, drum and bass, dubstep, pa i kvalitetne rock scene. S ponosom mogu reći da imamo vrhunske ljude koji zaslužuju puno veću medijsku podršku. Također je potreban veći fokus na festivale s domaćim DJ-ima i producentima, a zlatni primjer toga je festival elektronske glazbe Future Sound of Zagreb, organizatora i idejnog začetnika Damira Cuculića.

Koji su vam glazbeni uzori i što slušate u slobodno vrijeme?

Slušam razne glazbene stilove, a kad bi netko pitao s kim bih želio raditi, moj odgovor bi bio… od vokalista recimo s Arethom Franklin, a od producenata s velikanom produkcije i mojim uzorom Quincyjem Jonesom te s hip-hop ikonom Dr. Dreom. Kako sam odrastao na soul, blues, funk i hip-hop glazbi, logičan je moj producentski razvoj, a i odabir ljudi od kojih bih volio učiti.

TOP 10 albuma svih vremena po mom izboru su:
01. Marvin Gaye – “What’s Going On”
02. Dr. Dre – “The Chronic”
03. Massive Attack – “Blue Lines”
04. Funkadelic – “One Nation Under a Groove”
05. Zapp – “The New Zapp IV U a.k.a. Zapp IV”
06. Quincy Jones – “Back on the Block”
07. George Benson – “Give Me The Night”
08. Beastie Boys – “Licensed to Ill”
09. The Beatles – “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”
10. Kraftwerk – “The Man-Machine”

Nakon suradnje s grupom Simply Red vjerojatno postoje neke naznake novih suradnji i planova, pa možete li podijeliti što nas očekuje u budućnosti od PlayOnea i gdje nastupate uskoro?

Čeka nas nastavak PlayOne turneje, a što se tiče producentskog rada, već smo u novim pregovorima s Andyjem Wrightom oko remixeva i produkcije za još nekoliko velikih izvođača. Simply Red je definitivno bio prekretnica u našoj karijeri. Također surađujemo s producentom Stamenom te s njim pripremamo nekoliko izdanja za Ibiza Ibiza Recordings, a u pripremi je i novi singl PlayOnea s našim suradnikom D.F.K.-jem.

A danas ih možete uhvatiti u Vodicama u Exit klubu, pa ako ste u blizini…

Playone Vodice -min

PlayOne
FACEBOOK | WEB

Lana Flander