Kakav je osjećaj čuti boje?

Akromatopsija – poremećaj koji vas ostavlja slijepim na sve boje – nije lijepa dijagnoza. No, jedan čovjek doslovno nosi tehnologiju i oslobađa se tog nedostatka.

Ukoliko ste jedna od 30.000 osoba koje ne vide boje u svojem prirodnom obliku – patite od akromatopsije. Ipak, kao što će primjer Neila Harbissona zorno pokazati, niti to nije bezizlazna situacija.

Naime, kad se dotični mladić uhvatio u koštac s tim rijetkim poremećajem nije odustao već je učinio potpuno suprotno. Uključio je tehnologiju u priču i uz pomoć kirurga te medicinski trenutačnih dostignuća došao do apsolutno originalnog rješenja. Antena u njegovoj lubanji postala je implantat pomoću kojega može razaznati boje. Uz pomoć implantata, elektroničkog čipa i zvučnih vibracija kroz stijenke lubanje on doslovno – čuje boje.

Kako je to moguće? Proces je sljedeći. Prvo antena, nazvana eyeborg, pomoću svjetlosnog senzora, “očitava” boje ispred sebe, a poznato je da svaka boja odašilje određene svjetlosne frekvencije.  Zatim se te frekvencije šalju u čip koji je pozicioniran na stražnjoj strani glave gdje ih on naposlijetku pretvara u zvuk. I na kraju, svaka boja posjeduje određenu frekvenciju to jest vrstu zvuka, zapravo tona kojeg  on – čuje.

Vrlo jednostavno, samo se trebao netko toga dosjetiti te izvesti u praksi. Osim toga, pomoću te tehnologije on može čuti – lica i slike.

Ono što je još zanimljivije je da Neil, prvi cyborg umjetnik, može slikati – zvukove, pa pogledajte njegov rad na Beethowenovu skladbu  – Za Elizu.

Harbissons -visualisation --betoweenova 5ta

Pogledajte i kratki video o Neilu…

A pogledajte i njegov simpatičan TED talk

Ovo je jedan od prvih koraka prema korisnom, a ne samo ukrasnom, korištenju implantanta kod ljudi. Također, to je i velik skok prema pravim cyborzima, za koje se Neil Harbisson i sam izdaje. On naime tvrdi – ne čini mi se da koristim tehnologiju, da nosim tehnologiju, već osjećam da ja jesam upravo to – tehnologija.

I da, ako niste znali, mi bijelci nismo – bijeli, niti su crnci – crni. Svi smo zajedno narančasti. Neki svjetlije, neki tamnije.

Neil

Neil Harbisson
FACEBOOK | TWITTER | YOUTUBE

Lana Flander