Neozbiljan pokušaj – postati DJ u 7 dana

Izumrla umjetnost pravog DJinga?

Je li moguće u tjedan dana tehnički svladati osnove DJinga, probao je iskusiti voditelj popularnog BuzzFeeda. Saznajte što je otkrio.

Da ne pomislite odmah iz prve da je ovo jako ozbiljan članak. Nije, ali nam pruža uvid u pogled kako drugi prosječni konzumenti glazbe gledaju na nimalo laku profesiju DJa.

Znači, imamo jednog web voditelja koji u suradnji s profesionalnim DJem Saymyname u tjedan dana pokušava savladati miksanje glazbe. U ovom slučaju glazba je EDM i Trap. Podršku projektu dali su i Dada Life koji se također pojavljuju u videu.

Kako ćete vidjeti u prilogu – njega zanima je li moguće naučiti odvrtiti jedan set pred publikom i pri tome se ne osramotiti. Kako je to završilo pogledajte sami u prilogu napravljenom od strane BuzzFeedVidea koji inače na Facebooku prati preko 6 milijuna obožavatelja.

Nakon što ste pogledali video, možda ste vidjeli oduševljenje mnogih u komentarima koji isto žele sad postati DJi. Jer, podrazumijeva se da je to lagano. S druge strane ima i komentara poput – nemojte me zezati da je ovo edukativni video i slično.

No, kako god da bilo svladati tehničku stranu, za početnički nivo i nije nešto posebno teško. Pogotovo uz današnju tehnologiju. Naravno, ovisi kakvu glazbu miksate s kojom. U ovom primjeru to su klasične Trap EDM stadionske dizalice koje uglavnom na breaku i nije tako teško umiksati, što se i vidi iz priloženog videa.

Da ne ulazimo previše u tehničku stranu, reći ćemo samo – da, uspio si umiksati nekoliko stvari i odvrtiti set, bez sramoćenja. Čestitamo.

Ali, uvijek postoji ali, samo tehničko miksanje nije DJing u pravom smislu te riječi. Ili bolje ovako – naučio si puštati glazbu, ali nisi DJ. Ni blizu.

Široko poznavanje glazbe općenito, poznavanje traka koje vrtiš, traženje i nalaženje stila koji te najviše inspirira i čini drugačijim od ostalih. Zatim, slaganje seta i oblikovanja poruke ili osjećaja koje pretočiš publici kroz glazbu, a manje skakanje okolo pozornicom zbog unaprijed pripremljene playliste i mahanje rukama ko neki bedak – to je pravi DJing.

Kad uspiješ i one koji ne slušaju tvoj stil okrenuti da plešu do jutra – to je dobar DJ.

Uzmite ovo sve s laganim odmakom od ozbiljnosti, jer ne sumnjamo da će i neki od vas nakon što pogledaju video s lakoćom moći reći – pa to mogu i ja.

Takvima pak poručujemo isto što je Dada Life poručio voditelju s BuzzFeedVidea.

Izvor: BuzzFeed

Lana Flander