Optimo – dvojac koji briše granice između žanrova

Glasgowski DJ duo JG Wilkes i JD Twitch aka Optimo u igri je već skoro 20 godina, a pojedinačno i duže. Odškrinite vrata njihovog eklektičnog svijeta.

Od 1997. Keith McIvor i Jonnie Wilkes djeluju kao duo Optimo, a započeli su u sasvim suprotnim pravcima, jer Keith/Twitch je puštao noise, rock, electro i 80s punk funk, dok je Wilkes uživao u reggaeu, funku i jazzu. Ipak, kad je techno zakucao na vrata Škotske, Twitch je pokrenuo prvi techno klub u Glasgowu – Pure. Taj klub je postao legendaran i van granica Škotske, jer je bio prvi u Europi koji je imao Jeff Millsa, Richie Hawtina i Green Velveta za svojim pultom.

Ime Optimo nastalo je iz istoimene pjesme od newyorkškog punk funk benda Liquid Liquid, a to ime su također uzeli za svoje novo pokrenute klupske večeri u Sub Clubu. Godina je i dalje 1997., a ideja iza Optima je bila da se tokom večeri mogu izmiješati stilovi koji su tada bili nepojmljivi da idu zajedno. I tako cijelu noć. Večer je, s vremenom, postala pravi hit.

Kad su Optimo, ponekad i poznate kao Optimo/Espacio, večeri krenule mnogi su bili začuđeni kako je moguće miješati stilove koji nemaju veze jedan s drugim. Dolazili su im DJi i prigovarali, dolazila im je publika i također prigovarala, ali oni su i dalje nastavili po svojem. I bili su pravu, jer DJaju i dalje. Ipak, večer Optimo u glasgowskom klubu Sub Club je zvanično završila 2010. godine. Na veliku tugu mnogih. Ali, svaka dva mjeseca oni se vraćaju u Sub Club i vrte svoju nespojivu glazbu. Na veliku sreću mnogih.

Da bi dobili uvid u njihov odabir glazbe preporučujemo: How To Kill The DJ [Part Two]Sleepwalk: A Selection By Optimo (Espacio)FACT Mix 214Sub Club: 20 Years Underground.

A uhvatite ih i na Soundcloudu gdje stavljaju pjesme sa svoga labela Optimo Music i sublabela Optimo Trax.

Poslušajte i oba dijela JD Twitchevog seta nedavno iz Berlina, te ga naravno – slijedite!

Nakon što su pokorili Škotsku krenuli su u osvajanje svijeta i dogurali stvarno daleko. Puštaju na svim većim festivalima, preko svih kontinenata i vrte u svim poznatim svjetskim klubovima. Ove godine su bili na zadnjem Garden festivalu i isporučili pravi set prožet technom, houseom, electrom i svime između te možemo reći da su jednostavno oduševili i nas, ali i sve prisutne.

Kao što smo već spomenuli ono što Optimo izdvaja iz gomile drugih DJa je otvorenost, istraživanje i hrabrost da nakon čistog techna zavrte punk funk stvar da bi u to sve još ubacili i rock’n’roll. Takvih DJa bi trebalo biti više, jer čemu ostati zatvoren u jednom stilu kad je odlične glazbe toliko puno?

Optimo
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | WEB

Optimo (1)

Lana Flander