FFFC: vinil iz kemijskog laboratorija željezare Sisak

Dok je raniji materijal igrao na elektro-pop, nove su trake kozmički italo/body techno bez vokala – provjerena pulsirajuća formula u novoj kapsuli.

Prije godinu dana, u nekadašnjem su kemijskom laboratoriju sisačke željezare prvi put postavljeni brojni arhaični sintisajzeri i ritam mašine. Taj se eksperiment odvio u sklopu Synth Lab programa, a zainteresirani su posjetioci slobodno iskušavali drevne strojeve, šarafili potenciometre i klizali fadere. Nekoliko mjeseci kasnije, zvučni je laboratorij ponovno postavljen, ali ovaj put bez pristupa javnosti. Dvojica sisačkih producenata, Zarkoff (čiji prilično uspješan zadnji album žanje lovorike) i Le Chocolat Noir (Honored Matres), oživjeli su projekt Florence Foster Fan Club –  u hladnoj tvorničkoj sali, okovanoj betonom i željezom.

FFFC “Weapon Of Choice” (2009.)

Njihova je suradnja počela 2009. godine, a projekt je tada replicirao tvrdi elektro-pop zvuk 80-tih, potkovan sirovim EBM ritam sekcijama i uobličen romantičarskim pathosom, ne daleko od Visage ili rane faze Depeche Mode. Novi EP “Sounds From The Lab” zadržava izvorni retrofuturizam i atmosferu post-apokaliptičnih metropola, samo je ovaj put ubrizgana odgovarajuća injekcija pumpajućeg proto-techna, namijenjenog plesnim podijima.

FFFC “A1 / Songs From The Lab” (2015.)

Zmijske su acid linije zakucane čvrstim linearnim ritmom, a pokrijepljene tamnim, pitkim melodijama i udaraljkama od industrijskog otpada. Jasno se čuje ručni rad, sa svim suptilnim greškama, koje humaniziraju zlokobnu privlačnost strojeva. Sa poštenim dijelom iskustva u live nastupima s analognom opremom, momci su se opustili pred plejadom strojeva i jednostavno pretočili inspiraciju u strujne krugove, zazivajući elektronski zvuk svoje mladosti, koji je prethodio sempliranju i drugim suvremenim cut & paste metodama. Te metode mnogi smatraju zastarjelima i izlizanima, zbog zasićenja tržišta poluproizvodima nenadahnutih plagijatora, ali ovdje postižu punoću i dobar dio svoje potencijalne težine.

IMG_9761-min

Vinil je tiskan u svega 150 primjeraka na “plesnoj” pod-etiketi Enfant Terriblea, imenom Gooiland Elektro, koja s novim izdanjima zauzima i novi smjer. Uz FFFC, na njoj upravo izlaze i projekti Monocorpse sa industrijskim, te FOQL sa okultnim techno zvukom. Radi se o tvrđem i zahtjevnijem materijalu, ali svakako svježijem i zanimljivijem od zadnjih Enfant Terrible izdanja, koja su bila zaglavila u ustaljenoj šabloni. Obzirom na to da oba protagonista FFFC imaju ovaj zvuk odavno u svojim rukama, bilo bi ih sjajno poslušati i uživo!

Florence Foster Fan Club
SOUNDCLOUD | FACEBOOK 

Enfant Terrible
SOUNDCLOUD | WEB