Mutantski techno hrvatske post-apokalipse

Strahinja Arbutina se pojavio na domaćoj sceni s tri nonkonformistička video-singla apstraktnog techna, a njegov prvi EP “Stop The War In Croatia” silazi još dublje graničnim teritorijima.

Nakon prvog videa za The Brvtalistdrugog u režiji domaćih animatorica Schwestern Sisters, i trećeg koji je riješio OOUKFunkyOO, Arbutina je prije nekoliko dana izdao EP za američki Always Human Tapes – naravno, na kazeti.

U samom startu, prljava traka podiže prašinu sa zvučnika klasičnim industrijskim grooveom suvremenog crnog techna, kao sastavni dio nekog tamnijeg seta. Nakon toga se situacija zakuhava lomljenjem beatova i daleko abrazivnijim zvukovima. Ovaj je pristup karakterističniji rhythmic noiseu nego klupskim žanrovima i definitivno prelazi granice plesne glazbe, ali je kompozicija intrigantna, a breakovi nepredvidljivi. Tako je stvorena visokoenergetska igračka za mozak, koja ima svoje mjesto i na onim podijima, gdje se trenira agresivan zvuk. Iduće su dvije trake kraće i nose elemente techna, ali zapravo djeluju konceptualno, prije namijenjene slušanju kod kuće, nego razgibavanju u klubovima.

Kruna EP-a je poslijednja traka, kolaboracija sa SZCH, još jednom nadom domaćeg techna, dražesnog imena “Suk My Dik In Space”: Arbutina ovdje koristi standardne motive klupske glazbe i baca ih u neuobičajene odnose. Kuteve je zaoblio ležernom ljetnom melodijom, koja neprimjetno uvlači u trans. Dok se cijeli koncept ovog EP-a čini pomalo hermetičnim, u današnjoj atmosferi zasićenja ovakvo razbijanje klišeja plesne glazbe djeluje osvježavajuće. Osim toga, čini se da Arbutina ima u rukavu i novi materijal, koji je profesionalno odrađen za podije. Više o tome uskoro!  

Strahinja Arbutina
SOUNDCLOUD | SHOP