Brat Leeks: Future Sound of Zagreb mi je otkrio drum’n’bass

Nakon izdanja za nizozemski “Break-Fast Audio” i grčki “Indigo Movement” label, Leeks je izdao “Hippies” za američku Bassment Beats vol.2 kompilaciju. O tome (i još par tema) smo upravo porazgovarali!

Pozdrav Brat Leeks, idemo kronološki za početak – kako si se ti uopće našao u drum’n’bass vodama i kako si postao član najstarijeg kolektiva koji drumbu nosi u krvi – Dirty Beatza?

Pozdrav svima, hvala na interesu i supportu! Krenuo sam na zagrebačke partye ’99te, bio sam klinac, sjećam se da je pola kvarta išlo na Jelenovac kada je dolazio dj Tonka:), tad nekad je bio i Spin party u šatoru na Jarunu, pa Best, Sokol, OTV, Mikulići, Velesajam, Čić Beach,… Slušao se uglavnom techno, a drum & bass sam otkrio tek kasnije oko 2006. na jednom od Future Sound Of Zagreb partya te počeo ići i na Bass Invaderse, cfsn, Dirty Beatz partye, kupovati dnb ploče, mixati i raditi svoje prve bitove.

2007. sam nastupao na cfsn nu-comers večeri. 2008. Upoznao Pro-a iz Dirty Beatz Crew-a i nakon par sastanaka i snimljenoga mixa specijalno za njih, dobio poziv da se priključim ekipi i odmah odradim warm up za party u Aquariusu s Brookes Brothers, Danny Wheelerom, Wikluh Sky i tako je sve počelo :-))

Brat Leeks

S obzirom da si već dugo na sceni i vjerojatno pratiš druge drum’n’bass kolektive kako ti se čini trenutačno stanje? Da li ste svi zajedno ujedinjeni ili neki guraju samo po svom, da li je bratstvo i jedinstvo ili ima razmirica? Ide li drumba u Hrvatskoj naprijed ili stoji na mjestu, jer znamo da unazad ipak ne ide.

Pratim, stanje bi moglo biti i bolje, scena je jako mala, a popularnost dolazi u valovima, neke ekipe su prestale raditi dnb, neke počele pa zastale nakon početnog neuspjeha ili slabijeg interesa ili se okrenule drugim žanrovima. Volio bih da ima više večeri, ekipa, publike i da se radi što konstatnije i bolje. Neki guraju po svom, al uglavnom je jedinstvo i kroz godine smo se upoznali i skužili. Mislim da nam fali vrhunskih domaćih producenata na koje bi se ugledali mlađi naraštaji i zanimali više za dnb, ali i to se razvija polako, radi se sve bolje i više i ipak ide polako naprijed s te strane.

Kad smo već kod ekipa – koga od pojedinaca bi izdvojio za obratiti pažnju? Ima li nekih novih lica ili kolektiva na sceni?

Izdvojio bih sigurno Kodina, koji neprestano radi na novim stvarima, razvoju i promociji dnb-a, meni je pomogao puno oko produkcije i nama oko provedbe i organizacije Dirty Beatz i VuBass evenata kroz godine. What The Funk (pisali smo o njemu ovdje vezano za njegov KULT kolektiv) mladi talentirani producent s odličnom perspektivom i od njega očekujemo puno u budućnosti! Spomenuo bi još iskusne momke Okor, Filip Motovunski aka Noon i brat Jakov također, Nobru, Sven Nalis, Šime, VRH…i drugi. nadam se da će svi raditi još više dnb-a …od novijih ekipa/večeri sam zamijetio Kabinet, Kult, Liquosphere, Bass Explosion, Cosmic Vibes…  nadam se da će svi raditi više i bolje. A skroz novih lica ne znam, ako ima dnb dj-a i producenata ili mc-a koji bi željeli priliku, pozivamo neka se jave poslušat ćemo i pustit stvari i mixeve na radio showu na Radio808 i pozvati na druženje.

Jedan od glavnih razloga za ovaj intervju je i izdanje tvoje trake za jednu američku kompilaciju, pa nam reci kako je došlo do toga i o čemu se točno radi?

Čuo sam stvari koje su izdavali Loxy, Resound, Fre4knc, Mindmapper i drugi na američkom labelu Translation Recordings, svidio mi se dizajn, pristup i mjuza. Počeo sam slati stvari vlasniku Brianu i uvijek dobio feedback. Javio je da stvar “The Hippies” hoće za Bassment Beats vol.2 digi kompilaciju, release je trebalo čekati više mjeseci pa sam u međuvremenu napravio i drugu verziju koja je isto izašla na EP-u kao Bandcamp exclusive bonus track. Na EP-u su još Red Army, Dyl & Paragon i Cid Poitier, izdanje je na Translation Bandcampu od 24.08. a u drugim online trgovinama od 31.08.

Ubrzo, početkom rujna će se desiti nova DNBKonferencija, okupljanje skoro svih kolektiva koji njeguju zvuk drumbe. Koja je tvoja uloga u toj priči i predstavi nam koncept, mjesto i vrijeme radnje.

Treća po redu DNBKonferencija održava se 11.09. u Zagrebu. Na dva floora AKC Medika kroz večer će nastupiti više od 20 dja iz cijele Hrvatske, a uoči zabave održat će se radionica produkcije i diskusija o sceni. DNBKonferencija je osmišljena kao jednogodišnje okupljanje aktivnih dnb ekipa, dja, producenata, publike…, gdje nakon ljeta i festivala želimo okupiti i stimulirati sve zaljubljenike u dnb zvuk. Nažalost, zbog ograničenog kapaciteta ne možemo pozvati baš sve, pa i ovom prilikom one koji ove godine nisu na line upu pozivamo na radionicu, druženje i zabavu. Prethodne DNBK prošle su odlično s preko 700 posjetitelja, vrhunskom zabavom i prijateljskom atmosferom. Ja sam dio organizacijskog tima.

DNBKonferencija #003 FB Cover

Uz Konferenciju na kojoj nastupaš, gdje te još ubrzo možemo vidjeti i čuti te imaš li neka nova izdanja u rukavu?

Nastupam za Dirty Beatz Crew na ovogodišnjem Outlook festivalu u Puli 03.09. i Konferenciji 11.09. pa opet moram na pauzu zbog zdravstvenih problema koji su me ove godine snašli, ali vraćam se u 11.mj. na VuBass projekte u Osijeku i Dirty Beatz u Zagrebu.

Ove godine na jesen izlazi “Future Sounds Of Zagreb” kompilacija na kojoj će se naći i jedna moja stvar uz respektabilno društvo zagrebačkih producenta elektronske glazbe svih žanrova,.. i još pokoji as u rukavu.


Brat Leeks
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Translations Recordings
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | BANDCAMP | WEB

Bassment Beats Vol 2 EP

Lana Flander