Ricardo Donoso: čovjek je čovjeku stroj

Poliritmička kompozicija + bogati, meki zvuk = ambijentalni techno za noćne vožnje.

Akademski glazbenik i nekadašnji bubnjar, Ricardo Donoso je poznat po detaljnom programiranju, pedantnom pristupu zvuku i kinematografskoj dramatici melodija. Prošla su mu dva albuma bila sjajno komponirane zvučne skulpture, a za novi je album “Machine To Machine” napokon ponovno angažirao techno motoriku. Prvi singl prati i kriptičan video!

U bjesomučnim pokušajima inovacije, suvremeni “napredni” techno producenti sve češće zalaze u područje industrijske buke, plasirajući komade abrazivnog zvuka lišenog emocije, a često – i ideje. Za razliku od takvih “znanstvenika”, Donoso je disciplinirani alkemičar spretnih prstiju i širokih horizonata duše.

Ponekad i sam koristi “ne-glazbene” elemente, kao što su škripa i glitch, ali su oni uvijek detaljno obrađeni potezima vrsnog zanatlije i prirodno usađeni u organizam trake. Za ovaj je album majstor izučavao tehnike subliminalnog marketinga: audio backmasking (snimanje poruka unatrag), te vizualne tehnike steganografiju i ZMET, čije je metode prenio na kompoziciju. Tko zna, možda materijal i nije toliko sjajan, nego ispire mozak podmuklim sugestijama!

Kvalitetni će zvučnici učiniti ovaj album još zamamnijim. Debeo, mekan i filigranski dorađen, zvuk ispunjava prostoriju kao da se materijalizira u eteru. Dok je u utrci za glasnoćom današnja elektronska glazba često napucana preko granica dobrog ukusa, Donoso ignorira ovaj zahtjev tržišta i replicira visoku dinamiku klasične glazbe. Tihi ambijentalni pasaži neprimjetno uvode nove elemente i rastu u pulsirajuće valove ogromne snage, koji ne razaraju, nego nose prema završetku oluje.

Na kraju, mehanizirana techno poliritmija ustupa mjesto maskiranim tribalnim breakbeatovima, a iz melodija noćnog velegrada izvire zvonki arpeggio kao neonska svjetlost na kraju tunela. Dijelovi albuma zahtjevaju nešto veći angažman slušatelja, ali i nagrađuju rasplitanjem kompleksnih harmonija. Ove se trake neće zavrtjeti na tulumima, ali obzirom da sadrže tajne koje se ne otkrivaju u prvih par slušanja, često mogu poslužiti kao diskretan nokturno. Digitalno izdanje albuma je vani i može se nabaviti ovdje, a pre-order vinila obaviti ovdje.

Ricardo Donoso
FACEBOOK | SOUNDCLOUD