Moby: prva house traka pojavila se 1968.

U nedavnom dokumentarnom filmu o 20 godina postojanja američkog Nocturnal Wonderland festivala, Moby je istaknuo da je njegov prijatelj Simeon složio prvu house stvar.

Sad već daleke 1968. godine, američki band Silver Apples, koji je nazvan po pjesmi W.B.Yeatsa, a osnovao ga je Simeon Oliver Cox III, objavio je pjesmu “Oscillations”. Ona je, zanimljivo, izvedena uz pomoć primitivnih synthova – 16 povezanih oscilatora zvuka s čak 86 ručnih kontrola kojima se upravlja rukama, laktovima i nogama.

Pomoću oscilatora iz 40-tih, Simeon je izgradio sustav povezan telegrafskim žicama i pedalama, kojima kontrolira tonalitete i različite akorde, a može slagati i ritam, temu te bas linije. Još jedan zgodan podatak – uspio je svladati taj komplicirani sustav, ali nikad nije naučio svirati klasičan klavir ili synth.

Uz njega, drugi član benda bio je bubnjar. Njih su dvojica slagali kompleksne repetitivne pjesme, od kojih je navedena “Oscillations” najbolji primjer korištenja 4/4 ritma sa synth temom, u obliku koji odgovara house glazbi. Također, Portishead je uzeo tu pjesmu kao inspiraciju za svoju “We carry on”, a simpatičnom i genijalnom ćelavcu Mobyu možemo samo zahvaliti za ovu dobru priču i lekciju iz povijesti.

Sve u svemu – Silver Apples su u neku ruku bili i preteča eksperimentalne elektronike i krautrocka 70tih, ali i nagovještaj dance glazbe, te indie rocka, koji će se pojaviti puno kasnije. Uostalom, poslušajte pjesmu o kojoj se radi – imajte na umu da smo u 1968. godini!