Miro Burić: Scena nikad nije bila jača, ali treba još pozitivne umreženosti

Ekipa Underground Control slavi desetu godišnjicu, pa smo se raspitali o rezimeu i dobili podcast koji ležerno krstari jazzy notama i disco grooveom.

Od daleke 2006. do danas su riješili preko 200 partyja, a imaju iskustva i u festivalskoj organizaciji – na prvom je mjestu glazba, ali se pozitivne vibracije koje emitiraju sa razglasa odražavaju i na ostalom njihovom radu, pa upravo spremaju ekološki festival EgoFree, koji će Splitu dati priliku za svjesniji odnos prema okolišu. O tim i ostalim detaljima saznajte sve u intervjuu koji slijedi, a najprije se pripremite uz podcast!

 

Najprije nam baci koju riječ o miksu – kako si riješio selekciju, kakvu priču i koji duh zazivaš, ima li i traka domaćih autora?

Selekciju sam riješio kao i uvijek, pažljivo odaberi prvu traku, press play i slušaj kakvu sljedeću traži prva. Duhove ne zazivam, valjda jer me strah duhova, zato da miks nema neku zadanu priču, nadam se da će slušatelji sami pronaći nit koja im odgovara.

Lokalne snage uvijek podržavam makar se možda glazbeno ne poklapamo, ovaj put nemam HR produkcije u miksu ali često pustim poneku traku velikog Petra Dundova, ili momka zbog kojega će Hrvatska morati otvoriti konzulat na Ibizi – DJ Jocka

Kako se upoznala ekipa iz Underground Controla – radi li se o nekom drevnom partyju? Kako ste prepoznali da imate zajedničke interese, energiju i sposobnosti provesti inicijativu koja živi sve ove godine?

Underground Control svoj je rad započeo kao neformalna skupina istomišljenika sa zajedničkom ljubavlju prema plesnoj glazbi. Ujedinio nas je ples, zajednički su se interesi nekako prirodno stopili i usmjerili nas u pravcu kojim i danas brodimo.

Svi znamo za što stoji “Underground”, ali odakle dolazi “Control”? Što se to zbivalo na sceni prije deset godina da ste odlučili uzeti stvar u svoje ruke?

DJing i klupska scena općenito su u svojim počecima na ovim prostorima znali biti pomalo elitističko društvo, nije se lako dolazilo do prilike za – išta 🙂 U tadašnje vrijeme oprema je bila skuplja i nedostupnija, tako da mi kao mlađi nismo imali priliku za nastup ili napredak uopće. Trebalo je kontrolu uzeti u svoje ruke , što smo i učinili, ali danas jako pazimo na to da damo priliku i onima koji su u našoj situaciji otprije 10 godina.

Koji se žanrovi najčešće provlače kroz vaše partyje? Je li se tijekom djelovanja programa dogodio neki značajniji stilski obrat ili čvrsto slijedite istu liniju od samog starta?

Ne razlikujemo stilove, techno=house, plesna je glazba jedno tkivo i svaka je podjela u startu loša.

Kao rezidenti ste navedeni ti i Luka Labura. Postoji li još koji član – ako ne za pultom, možda u logistici UC-a, zadužen za ostale bitne akcije?

Svaki novi projekt donese nove suradnike koji nas zavole i postanu članovi pa naša mala familija buja iz party-ja u party. Osim nas koji se bavimo glazbenim dijelom tu su i jake snage Underground Controla bez kojih se mehanizam ne pomiče s mjesta, vizualna kreatorica Iris Novak-Burić, uvijek nasmijana PR-ica Laura Ivelja, logistički mag Ante Baras, spiritualni guru Siniša Rosić i još puno veselih ljudi.

Kako danas gledate na lokalnu, ali i širu, regionalnu scenu? Na koji joj način pružate svoj doprinos i kojim putem ostvarujete suradnje s drugim ekipama i izvođačima?

Gledano iz kuta kolektiva koji djeluje u Hrvatskoj lokalna i regionalna scena nikada nisu bile jače, ali ako na prste jedne ruke zbrojite festivale koje rade domicilni promotori jasno je da smo još uvijek jako mala kap u moru nečega što je na globalnoj razini industrija kao svaka druga. Samo pozitivno umrežene lokalne inicijative mogu na regionalnoj sceni napraviti dovoljan pomak da hrvatski izvođači i autori postanu stvarno prisutni na svjetskoj sceni. Rumunji i njihov Sunwaves festival najbolji su primjer jedinstva zvuka.

Kako je došlo do ideje za EgoFree festival? Na koje se sve probleme EgoFree fokusira i kojim metodama ima postići osvještavanje ekipe? Hoće li biti vezan isključivo za klupsku glazbu?

EgoFree je u zamišljen kao hibridna manifestacija glazbe i druženja, s tim da je glavni cilj ta dva dana odricanje i pomoć drugima, konkretno splitskim udrugama koje pomažu našim sugrađanima bez krova nad glavom. Uz ples spremamo i izložbu hand-made dizajnera, radionice žongliranja i zumbe, yogu pod borovima i još jako puno aktivnosti za sve generacije posjetitelja.

Klupska glazba raznih izričaja predvladavat će tijekom oba dana festivala, ali neće nedostajati ni jazz-fuzije, disco-rariteta kao ni chill glazbe sa didgeridoo izvođačima.

Underground Control je već dvije godine zaslužani i za Island Of Love festival, na atraktivnoj, ali i pomalo low-profile lokaciji – na otoku Barbarincu. Reci nam nešto više o atmosferi koju pruža, te kome je ta specifična atmosfera namijenjena! Što se sprema za ljeto?

Barbarinac je naša ljetna oaza koju pomalo ljubomorno čuvamo od prevelike ekspanzije i komercijalizacije. Lokacija je bajkovita, nenaseljeni otočić u Kaštelanskom zaljevu prekriven šumom stiješnjen između brodogradilišta i cementare.

Pripreme za treću sezonu našeg Island Of Love odvijaju se po planu, pa tako ovo ljeto spremamo neka nova imena za lokalne ljubitelje plesa pod zvijezdama, a mnoge će sigurno razveseliti Movement Croatia warm-up party sa gostom kalibra spomenutog festivala.

Bavi li se netko iz UC-a i glazbenom produkcijom? Planirate li se u budućnosti fokusirati i na taj aspekt djelovanja, možda na radionice ili na izdavaštvo?

Toliko se DJ-eva počelo “ozbiljnije baviti produkcijom” zadnjih par godina da nas je strah početi haha. Šalu na stranu, kada DJ-ing budemo imali u malom prstu možda se i okuražimo, ali do toga ima još puno jahanja.

S jedne strane, ne znamo niti što nam donosi sutra, ali opet, svakom godinom je klupska kultura sve integriranija u naš javni život – gdje vidiš UC nakon iduće desetgodišnje obljetnice? Koji su kratkoročni, a koji dugoročni planovi ovog projekta?

Od kratkoročnih smo planova nakon desete godišnjice odlučili konačno odustati, znači od sad nadalje razmišljamo i sanjamo samo na duge staze. Barbarinac ćemo ove godine podići na još viši nivo šta se doživljaja tiče, a već za 2017. planiramo velike stvari, od vlastitog klupskog prostora do još nekih djevičanskih open-air lokacija. Mi smo 20-tu godišnjicu u biti već počeli planirati! 😉

Miro_Buric_text

Zabava se sprema danas (16.4.) u splitskom klubu Judino Drvo, a uveličat će ju Colin Dale, britanski veteran i osnivač kultnog piratskog radija Kiss 100FM. Za ovu priliku sprema kombinaciju berlinske škole techna s balearskim i acid grooveom, a vrte još i UC rezidenti Miro i Luka Labura, te stari kolega i jedan od prvih članova u kolektivu – Madezh. Cijena karte na ulazu iznosi 60kn, a ako stignete do hostela Goli Bosi, možda imaju još karata u pretprodaji po cijeni od 40kn.

Osim toga, ovim se putem promovira nadolazeći EgoFree festival, koji će se održati 30.4. i 1.5. u splitskom parku Turska Kula, gdje će ulaz biti besplatan, glazbeni program raznovrstan, a sadržaji fokusirani na solidarnost među građanima i svijest o vlastitom okolišu. Isplati se provjeriti!