Prva mTechno kompilacija predstavlja groove kao srž techno glazbe

Nova zbirka nove regionalne etikete donosi pregršt funky techno traka čiji potencijal je usmjeren ravno na podije.

Nedavno smo imali prilike popričati s WorDom, techno entuzijastom iz BiH, koji već neko vrijeme kuha novu etiketu mTechno, čije ime neizbježno asocira na njegovu platformu I Love Minimal Techno. Ta platforma, čiji se doseg širi diljem svijeta, okuplja priličan broj fanova one struje klupskog zvuka koja obitava između techna i minimala. Radi se o tvrdom, jednostavnom i efektnom zvuku s ozbiljnom količinom groovea, bez pretencioznosti i s jedinom namjerom da pokreće ekipu na podiju!

Ovom prilikom imamo zadovoljstvo predstaviti vam “Chapter 1“, prvi nastavak mTechno sage čiji je cilj plasirati kvalitetan i čvrst, ali autentičan funky zvuk strojeva, koji je izašao iz laboratorija domaćih i stranih autora, kojima je jedini zadatak pružiti sočan materijal za visokoenergetske setove. Premda je zajednički nazivnik svih ovih traka vezan za techno i minimal, svaki autor pruža specifični osobni pečat kojim ocrtava različite tipove atmosfere, koji su nužni za zaokruženi klupski doživljaj.

Već smo imali prilike predstaviti oštro zakucani “Inevitable”, koji je Worda riješio u klasičnoj, ali zanatski britko istesanoj maniri. Vladin & Prisoneer kopaju duboko, uz napinjanje ritma snareovima, slaveći repeticiju uz jedan dobro tempirani drop. TKNO suho otkucava u startu, da bi ubrzo podmazao šine zavojitom bas-linijom plasirajući house groove u strogom techno formatu. D.R.N.D.Y ubada prilično dubokim zvukom i polako raspliće old school rejvanje koje priča priču sitnim detaljima, a Christian Bonori kida oštro sinkopiranom bas-linijom koja je dovoljno iskulirana da urazumljuje breakbeat, a dovoljno razigrana da baca bokove u igru.

Rectoor demonstrira kako tech-house nije zatvorena forma, već mu dušu daje inventivnost autora i njegova vještina baratanja dinamikom trake, a Vontech baca funk u rizik i suprotstavlja ga oštroj linearnosti techna, kopajući tjelesne impulse kratkim, ali efikasnim ubodima. Stephan Wee zakuhava napetost iz potmulih dubina, ali disciplinirano kuca ritam prije nego ga prepušta jazzy shuffleu na bubnjevima, koji pruža ljudski dodir atmosfere velegrada. za kraj ove zbirke, Ilija Djoković definira onu ključnu (i mnogima zbunjujuću) razliku između funky techna i housea, gdje su zavrnuti pokreti tijela aktivirani minimalističkim fragmentima 60’s soula i strogim pravilima electra, prije nego gutajućim pulsiranjima disca, premda je upravo disco ritam definirao ovu ritam-sekciju.

Prva mTechno kompilacija “Chapter 1” izlazi 21.7., a moći će se nabaviti OVDJE i u svim boljim digitalnim prodavaonicama!

Petar Car