Kontroverzna “muzička” web-stranica pretekla SoundCloud

Premda korisnike ne privlače sadržajem, već uslugama koje nude, činjenica je da su ove godine uspjeli skupiti nevjerojatnu količinu prometa.

Najprije je mp3 format otvorio novu eru piratstva, a nakon nekog vremena je ekipa postala previše lijena čak i da bi se koristila peer-to-peer programima kao što je Soulseek, pa do svoje porcije besplatne muzike dolaze putem online YouTube konvertera. Naravno, kvaliteta mp3-eva koje tim putem dobivaju i nije na nekoj razini, ali većinu ionako nije briga.

Kako tvrdi Pulsreadio.net, jedan je od tih konverterskih sajtova, točnije Youtube-mp3.org, upravo stigao na vrh top liste najposjećenijih sajtova vezanih za streamanje muzike, prestigavši čak i SoundCloud, koji je godinama držao to mjesto. Za ilustraciju odnosa, čekirajte kako trenutno izgleda poredak prema statistikama sa stranice SimilarWeb:

01. Youtube-mp3.org
02. SoundCloud
03. thepiratebay.org
04. spotify.com
05. pandora.com
06. convert2mp3.net
07. azlyrics.com
08. mp3.zing.vn
09. genius.com
10. ultimate-guitar.com

Među ovim favoritima publike nalaze se dva sajta za konverziju i Pirate Bay, kojim su se neki od nas ponekad znali, khm, poslužiti. Premda pobjednika zasad tuže Universal, Warner i Sony Music, njihova je pravna obrana u tome što inzistiraju da se radi samo o aplikaciji za konverziju, koja može biti ilegalna kao kazetofon s dva decka za presnimavanje ili pržilica CD-a. Drugim riječima, odgovornost je na korisnicima. Internet je sa sobom donio novosti na koje dotadašnji pravni sustav nije navikao, a još ćemo vidjeti hoće li “konzervativni” distributeri uspjeti pritisnuti ovakve poduzetnike ili popušiti lulu mira i podijeliti profit. Što se anarhičnosti tiče, internet nije što je nekad bio (sjećate li se slučaja Megaupload?), ali će uvijek biti vještih programera koji će u svakom sistemu pronaći rupe.