PREMIERE: Alexander Madness i Alex Nemec u modernom tech klasiku “Tronik”

Dva renomirana slovenska producenta majstorski barataju esencijalnim 90's grooveom, plasirajući mamce kroz traku na strateškim pozicijama.

Kad nam je Alex Nemec u intervjuu otkrivao detalje o karijeri, naglasio je kako se kroz njegovu produkciju uvijek provlače melodični progressive elementi koje je naslijedio sa svojih početaka na sceni. Što se današnje teme tiče, radi se o suptilnom i ukusnom aranžiranju spomenutih motiva, dostojnom vještih prstiju veterana, a partner mu je u tom zadatku podjednako izbrušen klupski igrač, zemljak i imenjak Alexander Madness.

Alexanderova se karijera kretala kroz minimal i tech struje, s izletima u hard techno, a bacao je suradnje s ekipom kao što su Petar Dundov, Marko Nastić, Umek, Valentino Kanzyani, Oxia, James Zabiela i drugi asevi. Kako sam kaže, za njega je klupska glazba “budućnost održive energije” i kao takvu je prenosi ekipi na podiju.

Dvojica iskusnih Slovenaca već su imali zajedničke projekte, kao što su trake “Good Enough” i “A Different Night”, gdje se skladno stapaju prog/tech elementi melodije i groovea, a “Tronik” je možda i najzreliji rezultat te formule. Bacite uho:

Traka se otvara u naizgled standardnoj tech-house estetici, ali je već kroz prvih par taktova očito da groove posebno hipnotizira, te da ispod površine vrije neka tajna. Kako traka dublje zalazi u trans, pulsirajuća progressive dionica sve intenzivnije razvija onu posebnu slast “ulaska u zonu”, a ples ulazi u bestežinsko stanje. Energija koncentrirana kroz break se lansira u 90’s rave/house ekstazu, otvarajući vrata klasičnim, efikasnim motivima kojih se stara garda dobro sjeća, a nove generacije u njima traže inspiraciju.

Premda se ovdje očito radi o odavanju počasti nekim minulim vremenima, “Tronik” je opasna stvar koja će s lakoćom usijati današnje podije, jer je riješena nadahnuto, te izrezbarena u visokom zanatu. Moći ćete ju nabaviti 21.11. na kompilaciji “Se-Lek All Stars” britanske etikete Se-Lek-Music, a bit će dostupna na svim boljim digitalnim policama.