Umro je Mark Gooding iz pionirskog drum&bass tandema Hidden Agenda

Njihov prvi EP na etiketi Metalheadz pripada najranijim izdanjima koja su predstavila novi žanr nastao iz junglea i breakbeata.

Kad je Goldie 1994. osnovao Metalheadz, drum&bass još nije postojao u pravom smislu riječi. Doduše, slomljeni ritmovi su već niz godina vladali britanskom scenom kroz rave/jungle hibride, ali prvi pravi komadi ovog specifičnog stila su se počeli lansirati 95-te kroz izdanja ekipe kao što su as Photek, Dillinja, Lemon D, Opitical, Ed Rush i naravno, Hidden Agenda.

Hidden Agenda je projekt koji su osnovala braća Mark i Jason Goodings, a poznavatelji žanra ih smatraju jednim od najtalentiranijih autora koji su zadužili drum&bass. Vješti u manipulaciji semplovima i klinički oštri u produkciji, stapali su tamne atmosfere, tvrde funky ritmove i soulful melodije. Dosta inspiracije su vukli iz 60’s i 70’s funk/soul stila obilno začinjenog plesnim jazzom i Northern Soul elementima, karakterističnim za Mod pokret.

Dobar dio njihovih ključnih remek-djela je izašao u razdoblju od 1995. do 2003. na Goldievoj etiketi Metalheadz, a upravo je ovaj veteran internet zajednici otkrio da nas je Mark Goodings napustio 29.11. Na Facebooku je objavio slijedeće riječi:

“S velikom vas tugom obavještavam da je Mark Goodings iz Hidden Agenda preminuo sinoć u 23:30. U tom je trenutku bio sa svojom najbližom rodbinom i prijateljima. Za mene je pojam hrabrosti dosegao nove visine nakon Markove odluke da prijeđe u idući život. Ostavština kojom su Hidden Agenda zadužili UK underground ne može biti precijenjena. Uskoro ćemo organizirati okupljanje na kojem ćemo proslaviti Markov život i naslijeđe. Headz obitelj zauvijek.”

Odajte počast velikom Marku slušajući njegovu muziku ovih dana.