Par riječi o GHB-u, jeftinoj drogi koja nosi veliki rizik

Mediji su se raskokodakali da se ova supstanca pojavila u regiji, a prisutna je na sceni i preko 10 godina

Prije par dana, srpski Blic je digao prašinu s napisima o “tekućem ecstasyju” koji se koristi kao “droga za silovanje” – riječ je o supstanci GHB, kiselini koja se u nekim slučajevima koristi kao anestetik, ali i zloupotrebljava kao psihoaktivna droga. Popularno zvani “G” je dospio u novine zato jer su četvorica Beograđana uhapšena zbog posjedovanja 4,5l ove tvari, a vijest su prenijeli hrvatski mediji i pritom ju podebljali referencom na nedavno preminulog manekena koji je na afteru, među ostalim, konzumirao i ovu drogu.

Zbog svojih anestetičkih svojstava GHB se doista koristi kao droga za silovanje, ali ćemo se ovaj put fokusirati na drugu stranu njegove “primjene”. Radije nego “tekući ecstasy”, ova droga bi trebala nositi naziv “alkohol za klabere”, jer poništava inhibicije kao što je slučaj s alkoholnim pićima. Osim toga, pruža specifični buzz karakterističan za tzv. kemijske droge, povezan i sa specifičnom reakcijom na psihodelične kvalitete elektroničke plesne muzike, a upravo ga ta karakteristika i razlikuje od djelovanja alkoholnih pića. Međutim, postoji više razloga zašto se velik broj klabera gnuša ove droge.

Premda “G” izaziva toplinu i ugodu, te oslobađa inhibicije, uzimanje često rezultira gubitkom motornih sposobnosti, ali i dostojanstva. Omamljena osoba vrlo brzo razvija toleranciju, pa počinje uzimati novu dozu sve češće, sve dok se razmaci ne smanje na 10 minuta, pa i kraće. Kao što možete pretpostaviti, predoziranje je u krugovima konzumenata ove droge prilično česta pojava. Osim što predozirana osoba obamre i pada u komu, postoji još jedna neugodna nuspojava, u slengu znana i kao “batrljanje”. Radi se o napadu koji prilično podsjeća na epileptični napadaj, gdje se osoba bacaka mimo kontrole nad svojim živčanim sustavom, a u tim je trenucima rizik pojačan jer je moguće da naškodi sama sebi – posebno ako u blizini nema nikog da joj pomogne. Nakon toga često slijedi nova koma, a pošto se konzument iz nje gotovo redovito budi bez sjećanja o napadu, to ga ohrabruje da nastavi s daljnjm uzimanjem. Naravno, živčani sustav se sve više navikava na “batrljanje”, pa ono postaje sve češće i intenzivnije s novim konzumacijama.

Rizik je jasan – premda u manjim količinama “G” može djelovati kao stimulans, konzument vrlo brzo gubi zdrav razum i svijest o rastu tolerancije, te pamćenje vezano za količinu koju je te večeri unio u sebe, a nakon toga slijedi narkotičko djelovanje. Korisnici ove droge uglavnom izbjegavaju konzumaciju alkoholnih pića, jer u kombinaciji s GHB-em izazivaju mučninu i povraćanje. Nažalost, jedan od faktora zbog kojeg se ljudi odlučuju na konzumiranje je relativno niska cijena ove droge, što može biti odlučujuće u usporedbi s cijenama na šanku. Međutim, ukupna cijena koju plaćate prilikom konzumacije je zapravo puno viša.

Da bi se opustili i ohrabrili prići osobi koja im se sviđa, mladi često koriste alkoholna pića. Međutim, kad pretjeraju s unosom, pretvaraju se u naporne ruševine nakaznih lica, koje uvjerene u svoju neodoljivost, inzistiraju na seksualnoj akciji. Ista situacija, samo još karikiranija, događa se s konzumentima GHB-a. Oslobođeni inhibicija i pohlepni za tjelesnim dodirom, šetaju podijem i pipkaju sva tijela koja im padaju pod prste, uvjereni da su bogovi seksa. Naravno, to je daleko od istine. Lica im izgledaju izgubljeno jer nemaju kontrole nad facijalnim mišićima, djeluju izmučeno, otrovano i staro. Doduše, ove se nuspojave mogu povezati i s pretjerivanjem u brojnim drugim psihoaktivnim tvarima, ali koliko brzo i instantno ova droga djeluje, toliko vas brzo i troši.

Još jedna stvar vezana za ovu supstancu je – skoro nitko ne zna je li to ustvari GHB ili supstanca koja joj je samo slična. Scenom kruže priče da se radi o tekućini za čišćenje zahrđalih površina i drugi mitovi, ali nije ni bitno. Ako uzimate ovu drogu, dobro znate koje su posljedice i koja jeftina opravdanja koristite da biste se nastavili dovoditi u takvu opasnost. Ako ju niste probali, ništa ne propuštate. Ne treba vam to u životu.