Poslušajte nominirane za Essential Mix 2016.

Popularna BBC-eva klupska institucija sama po sebi predstavlja čast za DJ-e, a ova kandidatura je rezervirana samo za najbolje među najboljima.

Nakon inicijalnih okršaja krajem 80-tih, vezanih za ilegalne radio stanice, britanski radio je dokazao kako doista ima sluha za klupski zvuk. Radi se o tjednoj emisiji na BBC-u koja se emitira još od 1993., a premda izvorna ideja pripada producentu Eddieu Gordonu, ključnu ulogu nosi njezin voditelj, legendarni Pete Tong (pogledajte kako je nedavno izveo klasike Ibize u suradnji s orkestrom!). kao što samo ime govori, čast snimanja ovog dvostanog miksa pripada isključivo najtalentiranijim i najinovativnijim DJ-ima bez obzira na žanr, a upravo zbog toga ovi miksevi uz užitak slušanja predstavljaju i ključan dokument klupske kulture u datom razdoblju.

Pred kraj godine, biraju se najbolji. 2015. je krunu odnio Ben Klock, a ove su godine kandidati za nju doista prekaljeni majstori zanata, ali i neka relativno svježi igrači, koji su se brzo uspeli na zasluženu poziciju u okviru elektroničke plesne scene.

Âme i Dixon su miljenici Resident Advisora, ali i ekipe na našim prostorima, koja ih rado sluša uživo u okviru programa Stereotip. Njihov autorski materijal, kao i izdanja s njihove etikete Innervisions krasi baršunasti, profinjeni pristup house i techno zvuku, a vještina kojom miksaju eklektične koktele im je priskrbila fanove iz raznovrsnih ogranaka plesnog zvuka. Ovaj je miks svakako jedan od najslušanijih u 2016. godini, pa ako još niste bacili uho, nemojte oklijevati!

Majstor novog house zvuka Leon Vynehall kombinira deep u UK bass motive s90’s hip-hop okusima i u svega četiri godine je postao jedan od najznačajnijih underground DJ-a. Ako volite funk/soul okovan modernim plesnim gruvom, iskušajte ovaj set pun sunca, egzotičnih ukrasa i vitamina, koji će vam dati snage u hladnim danima što dolaze.

Hladnokrvni i ozbiljni Recondite pripada najvećim suvremenim techno igračima! Njegov stil često ima kvalitete ozbiljne, komorne muzike, ali on nadilazi “intelektualne” zamke u koje često padaju IDM autori. Premda se radi o tamnim notama, podebljane su filigranski izgrađenim ritmovima i zaraznim melodijama, što čini ovaj komad dubokog techna jednako pogodnim za zagrijavanje pred izlazak, kao i za maštanje na kauču.

Mladi Britanac Midland svoj house kombinira s disco i techno motivima, čime je uspješno premostio granice između nekih pomaknutijih podzemnih stilova i pop elemenata, a upravo taj koktel čini njegov autorski pečat toliko traženim. Uskočite u ovaj psihoaktivni kaleidoskop žanrova, povezanih bez vidljivih šavova – upravo se ovdje može čuti što znači DJ kao majstor ceremonije.

Londonski tandem Dusky i inače pripad amiljenicima Peta Tonga koji je odmah prepoznao njihov talent u miksanju istinskih underground struja garage housea, prljavog techna, acida, afro ritmova i drum&bassa. Vještinu su izbrusili nastupima u svim ključnim europskim klubovima – od fabrica do Panorama Bara, a svoje su iskustvo pretočili u ovaj briljantan set.