Rezidencije na BBC 1 radiju za 2017. dobili su i underground i EDM DJ-i

Zanimljiv koktel izvođača/urednika dokazuje kako popularna radio stanica ima nos za zaradu, ali ipak ne zazire od kvalitete.

Uz britansku acid eksploziju krajem 80-tih, rodile su se i brojne ilegalne radio stanice, koje su emitirale klupski zvuk 24 sata dnevno. Tad su za njima vlasti pokretale okrutne hajke, ali nakon što je inicijalna histerija završila, službeni je radio morao prihvatiti novu futurističku muziku mladih – ako zbog ničeg drugog, iz poslovnih razloga. Tako Pete Tong vodi emisiju Essential Mix već preko 23 godine (preslušajte najbolje ovogodišnje mikseve), a na kraju krajeva i čuveni John Peel je svoj dom našao upravo na BBC-u. Novi potez BBC 1 programa je upošljavanje nekih klupskih zvijezda kao rezidenata na emisijama koje idu četvrtkom, a među njima se nalaze i pop i underground zvijezde.

Za početak, tu je EDM enfant terrible deadmau5 (preslušajte novi album), koji se izrazito raduje što će “dovesti mau5trap i prijatelje na BBC kao dio rezidencije na Radiju 1. Čut ćete selekciju traka koje vrtim, trake autora koje cijenim, trake s moje etikete i one koje to nisu… A možda i neke moje trake.”

Zatim, na repertoaru je kanadska alter/indie/synthpop zvijezda Jessy Lanza, poznata po kombinacijama žanrova kao što su footwork, r&b i house, surađivala je s ekipom poput Caribou, a ovogodišnji album “Oh No” na Hyperdub etiketi je pokupio hvalospjeve kritike. Za svoj novi posao kaže: “Oduševljena sam što sam dio rezidentskog line-upa za 2017. Jedva čekam podijeliti muziku koju slušam i koj ame uzbuđuje.”

Za pultom će se naći i bristolski bass/garage majstor Eats Everything, koji je prilično uzbuđen: “Ostao sam bez riječi što su me pozvali da vodim vlastiti program na Radiju 1. Prilično je nadrealno i pomalo me šokiralo. Moj se prvi susret s plesnom muzikom dogodio kad su Pet Shop Boys vodili svoju emisiju na Radiju 1 u ranim 90-tima, a Petea Tonga slušam od svoje 13-te godine. Činjenica da mi se može dogoditi da ga sretnem u radijskoj kantini i popijem s njime čaj mi je nevjerojatna. Obećavam da ću na radio-valove donijeti kvalitetnu muziku, nešto dvojbenog humora i svoj blesavi naglasak.”

Nešto su manje rječiti Metrik, britanski drum&bass majstor i Helena Hauff, acid/electro/industrial čarobnica iz Hamburga, ali im sigurno neće teško pasti ova zadaća. Ovim je izborom BBC uspio zadržati kredibilitet među mladima, ali i pokriti prilično širok spektar elektroničkog zvuka. U nastavku provjerite raspored emitiranja u koji su uključena anova imena:

1. četvrtak u mjesecu, počevši s 5.1.

22:00 – Deadmau5
00:00 – Will Atkinson

2. četvrtak u mjesecu, počevši s 12.1.

22:00 – Kölsch
00:00 – Helena Hauff

3. četvrtak u mjesecu, počevši s 19.1.

22:00 – Logan Sama
00:00 – Jessy Lanza

4. četvrtak u mjesecu, počevši s 26.1.

22:00 – Eats Everything
00:00 – Metrik