Rumunjski festival Interval stavljen na led zbog pada u dugove

Publika u Rumunjskoj nije pretjerano zainteresirana za svjetske klupske zvijezde.

Krajem 10. mjeseca najavili smo drugo izdanje zanimljivog rumunjskog festivala Interval 100, koji je ugostio ekipu kao što su Axel Boman, Cosmic TRG, Juan Atkins, Mala, Moritz Von Oswald, Mumdance, Octave One, Pearson Sound i druge zvijezde. Nažalost, posjećenost je podbacila, pa su se organizatori našli u dugovima koji premašuju 70000€ i zbog toga se do daljnjeg neće održavati nova izdanja festivala. Problema je bilo još prošle godine, kad su zbog sigurnosnih mjera u Bukureštu, koje su dovele do zatvaranja nekih klubova, pa su bili otkazani nastupi velikih imena među kojima su bili Nina Kraviz, Mano Le Tough, Ben UFO, Jackmaster, Herodot, Boddika, Levon Vincent i Tessela.

Organizatori Irina Bako i Stefan Maritiu organizirali su ovaj festival kako bi maknuli fokus s onog što su vidjeli kao rastući nacionalizam unutar rumunjske scene, gdje je publika radije odlazila na nastupe domaćih izvođača nego na nastupe onih autora koji su inspirirali njihove domaće heroje. Prema Stefanovim riječima: “Uopće ne postoji niti potreba niti svijest o izvođačima kao što su Ben UFO ili Jackmaster; oni ne bi skupili niti 200 ljudi u Bukureštu, pa sve da sviraju b2b”.

Organizatori imaju još jedan festival – Interval Natural! Ove se jeseni održao u srednjevjekovnom dvorcu u Transilvaniji, a kako ekipa tvrdi, bilo je nevjerojatno. Izgleda da će s njime ipak nastaviti, samo ipak u srezanom obliku. Irina Bako je za RA izjavila: “Postoji prilična mogućnost da se održi, pošto do idućeg izdanja ima još 10 mjeseci. Veličina line-upa je promjenjiva, a problem je samo u tome što za neke agencije moramo odgoditi isplate i predujmove. Nadamo se da će se Natural održati – imamo ugovor – ali se zasad moramo fokusirati na to da vratimo dio novca kroz etikete i druge djelatnosti.”

Dobra volja je najbitnija, ali očito je da nije jedini faktor. Dok se kod nas čini da je domaće DJ-e gotovo jedino moguće promovirati uz atraktivna gostovanja, Rumuni isu pretjerano zainteresirani za uvozni hype, čak niti kad se zapravo radi o sjajnoj ponudi! Međutim, pošto su Irina i Stefan veliki entuzijasti, a Interval Natural nosi priličan hype za strane goste, moglo bi se dogoditi da se ubrzo iskoprcaju iz dugova. Ako Interval 100 ipak otpadne, uz veći fokus na “vampirski” šarm koji nosi Natural, mogli bi uskoro postati i jedna od najintrigantnijih festivalskih ponuda!