Luke Vibert: Ponekad mi fali biti dijelom benda

Britanski drum&bass / jungle inovator otkriva detalje o metodi produkcije, suradnji s Aphex Twinom i svojim brojnim aliasima.

Uoči nastupa na glavnoj večeri Illectricity Festivala koja će se održati 09.12.2016. u klubu Boogaloo, popričali smo s Luke Vibertom, jednim od headlinera festivala o njegovim aliasima, bendovima, pristupu glazbi, DJ-ingu i još mnogočemu. Pročitajte u nastavku.

Tvoje glazbeno putovanje započelo je u bendovskim okruženjima, uglavnom pod punk, hardcore i hip-hop utjecajima, koja je bila tvoja muzička uloga u to vrijeme?

Radilo se uglavnom o pisanju pjesama te sviranju bas gitare ili bubnjeva.

S obzirom da si kasnije prešao u kreativni singularitet, ne čini se suludom pretpostavka da to bolje leži tvom karakteru. Fali li ti ponekad glazbena kemija grupe?

Da, ponekad mi definitivno fali biti dijelom benda, ali isto tako sam uvijek radio na svojim vlastitim projektima u studiju mimo benda upravo zato što zaista počinjem luditi kada nemam taj vlastiti moment oslobođenja.

Koji je bio tvoj prvi doticaj s elektroničkom glazbom i što te inspiriralo da ju kreneš producirati?

Moj prijatelj Jeremy Simmonds je imao četvorestruki kazetofon sa snimačem, a ja sam posjedovao klavijature i ritam mašinu pa smo se počeli igrati. Doduše, nismo to igranje nikada smatrali elektroničkom glazbom (kao niti ja sebe kasnije), osjećali smo se podjednako orijentiranima na jazz i funk.

S obzirom da si izdavao glazbu pod mnogim pseudonimima, kako se to zapravo odigrava u studiju – kada počinješ raditi na projektu znaš li koji alias je na djelu ili to pripisuješ kasnije, neposredno prije izdavanja?

Zapravo nikada ne znam niti kako će zvučati stvar, kamoli pod kojim će aliasom biti izdana. Kako samo mali postotak mojih traka zapravo bude izdan, nemam tendenciju o tome razmišljati dok radim glazbu. Ponekad imam ideju, poput “napraviti ću drum & bass traku”, no vrlo brzo se dogodi nešto i početna ideja se promijeni u nešto drugo.

Možeš li raditi na više albuma odnosno projekata istodobno, ili radiš na njima jedan po jedan?

Najčešće samo kompiliram pjesme za koje smatram da idu zajedno, što se ponekad proteže na mnogo godina snimanja, upravo kako bi se dobila malo drugačija atmosfera i miks. Mislim da je ‘Phat Lab Nightmare’, moj prvi album, ujedno i jedini album ikada kojega sam snimio i izdao u sekvenci.

Tvoj alias Plug bio je dugo vremena jedini alias pod kojim si izdavao drum & bass / jungle materijal, no vidim da je nedavno i dio materijala izdanog pod imenom Luke Vibert. Postoji li estetski razlog tomu?

Ne, zapravo mislim da je na kraju ispalo tako zato što je to bila želja same etikete (Planet Mu, ako se dobro sjećam), kojoj sam udovoljio. Čak je bilo i nešto Wagon Christ jungle-a, tako da to nije zapravo toliko odvojeno.

Mnoge tvoje trake sadržavaju izvrnuća odnosno promjene sadržaja i obrazaca, poprilično nekarakterističnih za elektroničku glazbu, čak i glazbu općenito. Planiraš li te trenutke ili se oni jednostavno dogode spontano?

Mislim da mi jednostavno, dok radim na aranžmanu, vrlo lako postane dosadno pa se na taj način zabavljam.

Pregledom tvoje diskografije čini se da nisi izdao singlicu od 2005-te, dok si s druge strane izdao poprilično velik broj albuma, postoji li je poseban razlog tomu?

Hmm, zapravo sam poprilično siguran da jesam, moguće da su jednostavno bile manje etikete i Hypercolour u pitanju.

Svirao si par sessiona odnosno DJ setova s Aphex Twinom, kako to da vas dvojica niste ništa izdali zajedno? Imate li nekog neizdanog materijala kojeg planirate izdati jednog dana?

Napravili smo nekoliko traka kroz godine (počevši 1993. čini mi se) i neke su poprilično bujne, no obojica zapravo imamo hrpu traka između sebe koje volimo i ne moramo ih uvijek izdati. Lijep je osjećaj neke stvari zadržati posebnima, privatnima i slično.

Kako bi usporedio live setove i DJ setove kao ekspresivne forme i preferiraš li jedno povrh drugoga?

Zapravo nikada ne sviram live, tako da DJ setove mogu usporediti jedino sa studijskim radom, što su naravno potpuno drugačije stvari. No, isto tako ih smatram poprilično komplementarnima u smislu da pomažu jedna drugoj.

Koji su (bili) tvoji najveći glazbeni utjecaji, glazba koja je oblikovala tvoj ukus u selekciji, ali i produkcijama?

To je uvijek jako teško za odgovoriti, zapravo ne mislim da je išta muzički na mene utjecalo u zadnjih 20 godina, no odrastajući slušao sam Princea toliko puno, da je morao imati ogroman utjecaj. Također, tu je i hrpa druge pop glazbe, hip hopa, jazz-a, funk-a, filmske glazbe, čudne elektronike iz 60-ih i milijun drugih stvari, kojih je jednostavno previše za nabrajanje…!

Kad DJ-aš, koji je tvoj pristup selekciji traka, fokusiraš li se na zvuk koji želiš reproducirati, priču koju želiš ispričati, ili na prilagodbu onome što publika želi čuti i kako balansiraš između navedenih motiva?

Mislim da je pomalo drugačije svaki put, tako da na pitanje nije jednostavno odgovoriti. Doduše, mislim da uglavnom želim da ljudi čuju opake trake, odsvirane jako glasno…toliko je jednostavno!

Luke-Vibert-Illectricity-Main-Night-2016-min

Koliko je jednostavno imate prilike čuti večeras u klubu Boogaloo, kada se na glavnoj večeri Illectricity Festivala Luke Vibertu pridružuju i Synkro live, Gary Gritness live, Ivna Ji live, DJ Labud, CFSN DJs i nucomer Shao. Program kreće u 23 sata, a traje do 6. Cijena ulaznice iznosi 75 kn u pretprodaji te 90 kn na ulazu kluba.

Illectricity Main Night
FACEBOOK EVENT