Neil Landstrumm dobio Lag remix na novom EP-u za Mord

Na EP-u "Missing You" četiri techno asa kombiniraju mračni tribalni techno s prljavim dub frazama u psihoaktivnom koktelu drevnih i suvremenih rituala.

Jedan od ključnih igrača na polju eksperimentalnog klupskog zvuka, točnijepravca znanog kao “wonky techno” je škotski producent Neil Landstrumm. Radi se u pomaknutoj varijanti žanra, s velikim utjecajem hip-hop i bass muzike, uz slomljene ritmove, glitch/IDM fraze i druge elemente netipične za klasičnu 4×4 formulu. Njegov novi EP “Missing You” izašao je na nizozemskoj etiketi MORD, čuvenoj po tamnom, ubojitom zvuku. Uz naslovnu traku, na njemu se nalaze i četiri remiksa koje potpisuju tri opaka industrial techno igrača: Headless Horseman, Ansome i talentirani inovator tvrdog zvuka iz Novog Sada – Lag. Najprije bacite uho na njegovu varijantu:

Stvar počinje ugodnim kotrljanjem masivnih kopita u slomljenom ritmu, zahuktavajući napetost prijetećim plamenovima iz pozadine. Uskoro ubodi synth fraze dobivaju odgovor, poput plemenskih napjeva oko vatre, asocirajući na zajedničke note drevnih afričkih svečanosti s obredima u podzemlju suvremenog velegrada. Ritmičke igre s praskovima o željezne bačve podebljavaju taj doživljaj, a konzistentnost, tvrdoća i težina udaraca jasno definiraju nesmiljenu estetiku techna, unatoč nekonvencionalnom pristupu ovom žanru. Traka će svakako dati poseban začin u industrial techno setu upravo zbog vrućih tribalnih atributa, ali bilo bi ju zanimljivo čuti umiksanu i usred neke ceremonije novog bassa.

Originalni miks trake nosi još veći utjecaj dub / UK bass škole, uz semplove jamajkanskog vokala i neke retro elemente koji zazivaju staru školu 90-tih. Ansome je uobičajeno nemilosrdan, rasprskavajući techno fraze s brutalnim kickom iz uzavrelog kotla, da bi pred kraj podigao adrenalin poletnim čekićanjem. Headless Horseman je kirurški ohladio zvuk i nalijepio preko ritma beskraj kozmosa – zadržavši neke dub elemente, mijenja žilavu energiju džungle za meditativne kvalitete ozbiljnog rituala. Ukratko, odlično zaokruženo izdanje koje pruža četiri moćna oružja za podij, ali je konceptualno i avantura za slušanje u komadu.

EP “Missing You” možete nabaviti na vinilu (+free DL) za 9€ ili kao digitalno izdanje za 5€. Nabavite ga OVDJE.