Aïsha Devi uživo u beogradskom klubu Drugstore

Tibetanka iz Švicarske razvija nove rituale stapajući drevne metode sa suvremenom estetikom i kulturom uz zvukove techna i novog bassa.

Još od njenih suptilnih, ali tamnih avantura u experimentalnom technu i electru pod umjetničkim imenom Kate Wax (svi albumi od prvijenca “Reflections Of The Dark Heat” iz 2005. do “Dust Collision” iz 2011. su mala remek djela), ova Švicarka tibetanskih korijena plijeni pažnju elektroničke scene jedinstvenim avangardnim pristupom futurističkom zvuku. Kad se vratila svom pravom imenu Aïsha Devi, istodobno je napravila još intenzivniji umjetnički zaokret i zaokružila svoj autorski pečat razvaljujući techno strukturu u slomljene ritmove, te uvela šamanske duhovne teme i napredne elemente novog bassa, stvarajući jedan zasebni žanr. Nakon dva singla na svojoj etiketi Danse Noire, izbacila je krucijalni album “Of Matter And Spirit” na Houndstooth, podetiketi Fabric Records.

Kombinirajući aspekte ritualnog iskustva s rave estetikom, na ovom je izdanju napipala skrivene težnje ljudskog bića u novom mileniju, zanemarene u sveopćem programiranju pojedinaca na najniži zajednički ekonomski nazivnik: tehnološku produktivnost. To ne znači da zazire od tehnologije – naprotiv, stil joj je izrazito futuristički i moderan, ali pritom ukazuje na pogrešne smjerove kojima je razvoj te tehnologije krenuo, a što je najbitnije – pritom otvara nove puteve. Osim toga, ove je godine izašao i EP s remiksevima albuma, na kojem su odličan posao napravili Killing Sound, Kim & The Wheel Of Life, Mind:Body:Fitness, te posebno Lakker:

Čak i ako niste ljubitelj transcendentalnih šamanskih metoda, uživat ćete u njenom intenzivnom nastupu, a imate mu priliku svjedočiti 16.12. u beogradskom klubu Drugstore. Uz nju nastupaju i neki intrigantni domaći izvođači, čiji se stil također nalazi u području gdje se preklapa klupski i eksperimentalni zvuk: meditativni uvod u ceremojinu izvest će Kristallblume, WC7 iz rukava vuče opskurne trake iz Jugoslavije, nepredvidljivi Stevie Whisper izbjegava žanrovska ograničenja, a Saud obećava hektične ritmove i polimorfne slojeve zvuka. Cijena ulaznice je svega 200RSD prije ponoći, a nakon toga 500RSD. Ako ste u Beogradu ili imate priliku zaletiti se, nemojte si dozvoliti da ovaj nesvakidašnji događaj prođe kraj vas!

Aïsha Devi LIVE @ Drugstore Beograd
FACEBOOK EVENT