Klubikon Podcast: Top 10 2016.

Techno je dominirao i ove godine, ali su se visoko našli i neki sasvim egzotični stilski kokteli!

Došlo je vrijeme za godišnju retrospektivu, a započinjemo ju listom najslušanijih podcasta. Prema rezultatima, dalo bi se zaključiti kako je techno i dalje dominantan žanr – posebno u svojim najtvrđim varijantama. Ipak, među favoritima su se našli i neki deep/progressive i house izvođači, ali i pripadnici drugih, egzotičnih žanrova kao što je porngroove. Krenimo redom!

10. mjesto zauzima petero izvođača koja su se našla prilično blizu po broju slušanja! Za početak, tu je Petar Cvetković (intervju), beogradski majstor koji kombinira minimal, deep i techno elemente u skladnu cjelinu, a kako kaže, “tko stavi srce na stol, taj je dobar”! Tu je i Brlee (intervju), slovenski igrač koji težište stavlja na sofisticirani deep/tech zvuk, bogat plesnim grooveom, ali i emotivnim sadržajem. Iz Rijeke dolazi Vojko znan kao Mecena (intervju), čiji eklektični stil podjednako nosi bass i house motive. Boža Podunavac je legenda beogradske techno scene, a ove je godine proslavio 30 godina karijere – za tu nam je prigodu dao zanimljiv i opsežan intervju u kojem je zahvatio ključna mjesta svoje karijere i brojne antologijske detalje, te naravno, snimio i sjajan set! Desetku su zaslužili i tvrdi španjolski igrači The YellowHeads (intervju), koji kombiniraju 90’s rave i EBM elemente u svojem tamnom techno setu.

Ista priča vrijedi i za 9. mjesto – morali smo uključiti četvero velikih, izjednačenih prema broju slušanja. Veliki kostarikanski talent Javier Portilla (intervju) plete svoju mrežu melodičnim deep zvukom i zavodljivim hipnotičkim sekvencama. Sjajan posao riješio je Al Lindrum (intervju), danski veteran koji plovi egzotičnim područjima između organskog i mašinskog pristupa plesnoj muzici, a njegov je miks prava nadrealna avantura. Zatim, tu je perspektivna mlada DJ-ica Nikolina Lugonjić a.k.a. Nicole Lopez (intervju), koja nam je predstavila svoj groovy tech stil. Darkrow (intervju) je španjolski protagonist istinskog techno zvuka u tamnoj atmosferi s autentičnom rave energijom.

8. su mjesto zauzela dva seta! Mađarski veteran Clovis je zakuhao pravu avanturu, stapajući deep techno i progressive house sa elementima finijih struja italo-disco i 80’s sleaze estetike. Srpski majstori Phill & Dansmore (intervju) i osvajaju kombinacijom tvrdog plesnog groovea s magičnim aranžmanima, inspiriranim filmskom muzikom.

7. mjesto je osvojio turski čarobnjak Onur Diner, koji osvaja dušu i tijelo nadimljenim zvukovima Orijenta i senzualnim slastima moćnog, organskog groovea.

6. mjesto pripada velikom domaćem techno entuzijastu, koji nosi ime RanchaTek (intervju). Bez velike pompe, on servira čistu energiju i plete zavodljive funk/soul elemente u moćan mašinski ritam.

5. su mjesto uzeli Divolly & Markward (intervju), ekipa koja istražuje napredne struje post-EDM zvuka, a svoj stil nazivaju porngroove. Čak i ako ste skeptični prema opisu, bacite uho i uvjerit ćete se da se ovdje nipošto ne radi o ispraznom materijalu s radio stanica, već o snažnim tjelesnim ritmovima koji nose zvuk čije vrijeme tek dolazi.

4. je mjesto zaslužila Dot Chandler (intervju), koju znate i pod imenom Fernanda Martins. Ovaj podcast demonstrira njene vještine u čistom technu, a što se tiče nih u višim BPM-ovima, čitajte dalje!

3. je mjesto osvojila talentirana Boryana, porijeklom iz Bugarske. Radi se o klinički oštrom i hipnotičkom pristupu techno estetici, podebljanom rafiniranim ibustrial momentima i tamnijim aranžmanima.

2. mjesto odnose veliki inovatori iz Novog sada, koje svjetska scena poznaje pod imenom Ontal (intervju). Njihov sofisticiran pristup abrazivnom i zahtjevnom industrial technu ih svrstava među najzanimljivije autore / izvođače na underground sceni, a po svemu sudeći, njihovi najuspješniji dani tek dolaze.

Premda je izuzetno brz i intenzivan, hard techno je i dalje posebno popularan, pa se Fernanda Martins (intervju) još jednom našla na listi i to na 1. mjestu! Ukoliko ste dosad smatrali da je ovaj žanr presilovit za vaš ukus, pružite šansu velikoj majstorici i dozvolite joj da vas povede u posebne slasti koje pruža njezin stil.