Nordijski techno umjetnik Abdulla Rashim dolazi u beogradski Drugstore!

Gostovanje ovog alkemičara suvremenog zvuka predstavlja poseban dar za sezonu 2017.

Unatoč tome što njegov pseudonim kao da govori drugačije, Abdulla Rashim je porijeklom iz Stockholma. Doduše, zato njegova muzika puno govori o porijeklu: radi se o dubokim, razrađenim techno kompozicijama koje oslikavaju sjevernu melankoliju i pružaju jedinstven užitak na podiju, kao i u medidativnim trenucima kraj kućnog sterea. Iako je Abdulla prilično samozatajan i diskretan autor bez pretjeranog entuzijazma da se profilira u zvijezdu, kroz zadnjih je šest godina ostvario doista značajan utjecaj na sceni i podigao njezine kriterije, kako vlastitim izdanjima i vještim nastupima, tako i akcijama vezanim za prestižnu underground etiketu Northern Electronics, koju vode on i njegov kolega Varg.

Još i prije tog imprinta, ovaj je nadareni i poduzetni Šveđanin plasirao svoja rana izdanja na vlastitoj etiketi Abdulla Rashim Records, gdje su izašli traženi EP-evi “Asayita”, “Endasilasie”, “Weldiya” itd., a publika stalno traži repress vinila. Kad se tim pločama definirao na sceni i stekao ugled među majstorima kao što su Donato Dozzy ili Mike Parker, posebno je snažan utisak ostavio prvim, dvostrukim LP-em “Unanimity” na Northern Electronics, kojim je cementirao svoju poziciju.

Doduše, prvo Northern Electronics izdanje je zapravo bio Vargov album “Misantropen”, a njih dvojica surađuju i na ambijentalnom drone projektu Ulwhednar, dok Abdulla sam istražuje post-industrial projketu Lunden Oil, na istoj etiketi. Aristokratski i hladan, ali ipak emotivan zvuk koji na njoj plasiraju uključuje i druge vrhunske projekte, kao što su Acronym ili Korridor, a premda izdanja zvukom variraju od techna i industriala do minimal electro i coldwave zvuka, čini se gotovo kao da su objedinjena u vlastiti, jedinstveni žanr.

“Unanimity” je praktički besprijekoran album, ali se čini da je Abdulla Rashim isporučio pravo remek-djelo na dvostrukom vinilu “A Shell OF Speed” iz 2015. Od snježnih tekstura, preko sofisticiranih, pulsirajućih ritmova koji masiraju moždane vijuge u filigranski razrađenim strukturama kompozicij, sve do nadljudski veličanstvenih mikro-melodija, ovdje je riječ o nečemu većem od techna.

Osim u studiju, Abdulla je briljantan i za DJ pultom i kao live-act. U skromnosti, sebe ne voli nazivati DJ-em, ali je njegova vještina neusporediva u detaljnim, kinematskim prijelazima i doziranju frekvencija na mikseti. Osim toga, live-act nastupi su mu maštoviti i nepredvidljivi, unatoč činjenici što su pažljivo razrađeni i izvedeni pod maksimalnom kontrolom.

Kao što ste iz naslova već zaključili, vrijeme je da izvadite rokovnike, jer Abdulla Rashim nastupa 21.4. u beogradskom klubu Drugstore. Zasad nema dodatnih detalja o ostatku line-upa niti cijeni ulaznice, kao ni Facebook eventa, ali ćemo vas o svemu tome obavijestiti na vrijeme.