VIDEO: Jamiroquai istražuje 80’s electro estetiku na teaseru za novi album

Sedam godina nakon zadnjeg albuma, britanski majstor novog funka namjerava zakoračiti duboko u elektroničke vode.

Premda je taj zvuk nastao u SAD-u, Velika Britanija još od 60-tih ima sjajnu scenu vezanu za r&b, soul i funk groove. Iz tog je naslijeđa 1992. nastao bend Jamiroquai, kojem je na čelu karizmatični Jay Kay, a smatra ih se pionirima tzv. acid jazz žanra – premda se zapravo radi o novoj inkarnaciji funka. Svjetsku su slavu zaslužili već s prvim albumima za Sony: “Emergency On Planet Earth” iz ’93. i “The Return Of The Space Cowboy” iz ’94., ali su scenu zapravo osvojili singlom “Virtual Insanity” s albuma “Travelling Without Moving” iz ’96.

Nakon toga je uslijedio niz sjajnih, plesnih pop albuma i velike turneje koje su ih pratile. Međutim, zadnji album “Rock Dust Light Star” iz 2010. se odmakao od pop formule, uz naglasak na 70’s blaxploitation disco, karakterističan groovy funk bas-linija i poneki jamajkanski offbeat ritam. Činilo se kao da Jamiroquai ne haju previše za trenutne trendove, ali su uz par sjajnih singlova uspjeli osvojiti podije.

Prema dostupnim podacima, novi album “Automaton” kuha se još od 2013. godine, a prošlog su ljeta najavili kako bi trebao izaći u 11. mjesecu. Termin je prošao,a tek smo sad dobili prvi okus! Ovaj kratki i slatki komadić nove trake prati video s jasnim aluzijama na sci-fi estetiku 80-tih, posebno na film “TRON”, a muzički uvod nalikuje na elektroniku stare škole, kakvu su plasirali Vangelis, Jean-Michel Jarre i Tangerine Dream. U svakom slučaju, njihov je stil oduvijek bio neo-retro chic, pa će im i ova atmosfera dobro ležati, a vjerojatno možemo očekivati i seriju remikseva s naglaskom na klupski ritam. Provjerite kamo su krenuli: