Vraća se legendarna Nokia 3310, glasnik novog doba

Dobra vijest za sve kojima je dosta mobilnog interneta i kratkog vijeka baterije.

Početkom milenija, dogodila se situacija gdje se napokon moglo reći da je budućnost već stigla. Uz široku rasprostranjenost elektroničke plesne muzike, dostupnost interneta i druge aspekte tehnološke magije, jedna od ključnih novotarija bila je i široka dostupnost mobitela. Dok se ranije na ove aparate i njihove bogate vlasnike gledalo s podozrenjem i podsmijehom, odjednom su ih svi imali – čak i maloljetni klinci. Među njima, jednako kao i među odraslima, posebno je popularan bio jedan model: Nokia 3310.

Kompaktan, vješto dizajniran i izdržljiv, ovaj je mobitel naučio nove generacije kako sažeti puno podataka u jedan SMS, ali i skladati vlastite melodije zvona – pomoću aplikacije Composer. Osim toga, tu je bila i popularna “zmija”, jednostavna i zarazna video-igra, proizašla s drevnih konzola 80-tih i ranih osobnih kompjutera kao što su bili ZX Spectrum i Commodore 64. Premda se radilo o izrazito jednostavnom stroju, miljama daleko čak i od prvog iPhone modela, tad je činjenica da telefon sadrži kompjutersku igru, čak i tako jednostavnu, predstavljala nešto nadnaravno.

Kako su s vremenom “pametni” telefoni izgurali ovaj model s tržišta, neki su na njega i zaboravili, ali se ipak često čula pritužba kako su nekad mobiteli bili puno čvršći, sigurniji i pouzdaniji – pritom su svi, naravno, ciljali upravo na spomenuti model.

Nostalgičari se mogu obradovati: Nokia 3310 krajem mjeseca ponovno kreće u prodaju i sigurno će uspjeti osvojiti sve stare prdonje kojima je to bio prvi mobitel, a moguće i neke nove generacije kojima se povraća od toga da budu konstantno dostupni na internetu. Osim toga, bez korištenja svih dodatnih aplikacija i gadgeta, ovaj će “tenk” biti pouzdan komad tehnologije, čija će baterija trajati puno dulje nego što smo navikli. Cijena će navodno biti svega 59€, a predstavit će se na Mobile World Congressu.

U međuvremenu, možete početi savladavati programiranje vlastitih melodija, a ukoliko vam je to naporno, OVDJE možete naći “notne zapise” brojnih popularnih stvari, među kojima su: Basement Jaxx “Red Alert”, Daft Punk “Da Funk” i “Digital Love”, Faithless “God Is A DJ”, Jamiroquai “Virtual Insanity”, Paul Van Dyk “We Are Alive” i Zombie Nation “Kernkraft 400”.