Valentino Kanzyani pred nastup u Splitu: Dođite otvorenog uma čuti nešto novo!

Veteran domaće (i svjetske!) elektroničke scene posjeduje zavidnu vještinu za pultom i uvijek igra na svježinu u setovima.

Čuveni slovenski DJ i producent Valentino Kanzyani još je ranih 90-tih uz techno ekipu kao što su Umek i Random Logic udarao temelje domaćoj klupskoj kulturi, da bi ubrzo zatim bio prepoznat na svjetskoj elektroničkoj sceni. Premda za sebe voli reći da je prvenstveno DJ, a tek onda producent, već su njegove rane autorske radove (kao što je EP “Why Not…” iz 2000. na etiketi Primevil) zapazili asevi plesnog zvuka.

Slijed situacije je bio logičan! Ubrzo zatim, Carl Cox mu je na svojoj etiketi Intec izbacio EP “House Soul”, kojim je zacementirao svoju reputaciju i uspio se profilirati kao svestran autor, razbijajući granice između techno i house zvuka. U međuvremenu je izbacio još hrpu vrhunskog materijala na priznatim izdavačkim kućama, kao što su spomenuti Intec, Wet Music, Yoshitoshi ili Cadenza, ali i njegove vlastite etikete Recycled Loops (koju je osnovao s Umekom), te Jesus Loved You.

Nedavno smo imali zadovoljstvo osvrnuti se i na njegov svježi vinil “Primera Causa” iz “šarene” edicije etikete Bla Bla Music, gdje je demonstrirao zavidnu vještinu razvijanja minimal formi, podižući ovaj žanr na novu razinu. “Sleeping Is A Fictious Need” u suptilnoj igri pažljivo brušenih klupskih motiva plasira sofisticirani mašinski jazz/funk uz psihoaktivnu stereo igru synth linije.

Osim toga, remiksirao je i hrpu jakih autora kao što su Carl Cox, Ken Ishii, Nathan Fake ili John Acquviva, a što se tiče akcije za DJ pultom, čuven je po virtuoznoj igri na tri gramofona. Osim što je vrtio kao rezident u kultnoj Ambasadi Gavioli (gdje je radio i booking), dokazao se na podijima diljem svijeta, a zaslužan je i za Next Wave program na Ibizi, gdje je predstavljao birani underground zvuk, uz izvođače kao što su Luciano i Ricardo Villalobos.

Za vinilne setove kaže da pružaju poseban adrenalin i nepredvidljivost poput surfanja ili snowboardanja, ali nije zadrti purist, kao niti prilikom baratanja žanrovima u produkciji. Kako bismo saznali što možemo očekivati prilikom njegovog skorog nastupa u sklopu Cruise programa, postavili smo mu par pitanja!

Sjećaš li se svog zadnjeg nastupa u Splitu? Kada je to bilo?

Sjećam se i prvog i zadnjeg! Prvi je bio 96-te godine u up&down-u i to je bio moj prvi inozemni nastup, zato će Split uvijek imati posebno mjesto u mom srcu! A zadnji sam put svirao isto za Cruise, čini mi se u novembru 2015! Bila je odlična žurka, s Cruisovcima je uvijek dobra zabava!

Pošto si karijeru počeo kao techno DJ, mnogi te znaju po tom karakterističnom stilu. Međutim, već ima neko vrijeme kako tvoji setovi pokrivaju puno šire područje – definiraj nam koje žanrove i kakvu atmosferu možemo očekivati na ovom nastupu!

Zapravo, to moje najtvrđe razdoblje kad sam vrtio isključivo techno, u biti nije tako dugo trajalo u kontekstu cijele moje 25-godišnje karijere, ali eto, baš tada mi se nekako zarolala karijera, pa me na ovim prostorima publika uglavnom najviše povezuje s tim soundom, iako sam i prije tog perioda (cca od 1998. do 2005.), kao i poslije, vrtio sve moguće u svojim setovima, od housea, techna, breakbeata, minimala etc… U biti, publika koja me prati zadnjih 10 godina doživljava me kao DJ-a koji je u stanju u mix ubaciti sve moguće stilove, a da to i dalje ima flow i smisao! To su mi omogućile godine iskustva u sviranju i slušanju muzike koja se pojavljivala kroz više od 2 desetljeća što sam na sceni. Također, nakon 2 desetljeća bih stvarno sam sebe smorio da se svaki put ne potrudim ubaciti u priču neke nove i neke stare trake i sve to prezentiram na neki drugačiji način!

Tako da – napustite sva očekivanja, dođite otvorenog uma, spremni čuti nešto novo! DJ-i služe da promijene ploču, a ne da vrte non-stop jednu te istu!

Valentino Kanzyani nastupa 11.3. u splitskom klubu Kameleon na večeri koju organizira Cruise ekipa, a uz njega vrte domaćini Mariano Mateljan i Madezh. Cijena ulaznice još nije poznata, ali je pravi trenutak da izvadite rokovnik i rezervirate datum!

Cruise w/ Valentino Kanzyani, Mariano Mateljan, Madezh
FACEBOOK EVENT