Cid Inc: Duge zime, snijeg i prekrasna sjeverna ljeta nose moju inspiraciju

Veteran finske scene snimio nam je predivan i nadahnut podcast, te otkrio kako na njega djeluju melankolične melodije, koje su tajne muzičkog biznisa i s kojim našim autorom upravo surađuje!

Premda je karijeru počeo još 90-tih godina uz oštar acid techno zvuk, Cid Inc je slavu stekao neodoljivim progressive kompozicijama, obogaćenim prekrasnim melodijama i umjetničkim aranžmanima. Prvi su mu idoli bili KLF, Underworld, Future Sound Of London i Aphex Twin, a ljubav za skupljanjem svježeg zvuka na pločama ga je 93-će dovela do toga da stane za DJ pult. S početkom milenija počeo je i s čarolijama u studiju, a nakon prvih eksperimenata s breakbeatom i apstraktnom elektronikom, okrenuo se klasičnijem klupskom stilu, ali je i pošteno istesao zvuk.

Njegove audio vještine dovele su ga do rada s etiketama Lost & Found, Sudbeat, Transmit, te majstorima kao što su Hernan Cattaneo, Pig & Dan, Guy J i brojnim drugim priznatim imenima. Njegov je projekt Mashtronic 2004. izazvao veliku špažnju na sceni s izdanjima za Bedrock, Ministry Of Sound, Global Underground, Sex On Wax i Alternative Route. Kad je 2008. uzeo alias Cid Inc promijenio je krajolik progressive zvuka svojim inovativnim kompozicijama stvarajući svježe hibride house i techno zvuka. Njegov je hipnotički zvuk izašao na Anjunadeep, Lost & Found, microCastle, Natura Sonoris, Sudbeat i drugim prestižnim izdavačkim kućama, a od 2009. vodi i vlastitu etiketu Replug, na kojoj su dom našla izdanja velikih majstora: Andre Sobota, Darin Epsilon, Deepfunk, Hernan Cattaneo & Soundexile, Jamie Stevens, Luis Junior, Nick Mui i drugi.

U zadnje dvije-tri godine ovaj je majstor pronašao put do srca nebrojenih fanova progressive zvuka, posebno novih generacija koje su u njemu prepoznale iznimnu kvalitetu i talent. Prije njegovih skorašnjih nastupa u regiji, uhvatili smo ga da nam oda neke tajne i trikove vezane za karijeru i umjetnički proces, a snimio nam je i posebno čaroban podcast, koji će vam osvježiti dan. Uživajte!

Podijeli s nama ideju koja stoji iza podcasta!

Namjera mi je bila jednostavno predstaviti muziku koja mi se trenutno posebno sviđa, padi se o prekrasnim melodičnim trakama koje nose deep tonove progressive/tech i techno zvuka.

Započeo si karijeru ranih 90-tih, plasirajući acid/bleep stil. Opiši atmosferu na tim partijima i navedi par traka koje su se tad često vrtile! Što ti nedostaje iz tog razdoblja, a što smatraš prednostima koje su se ostvarile napretkom scene?

Acid zvuk me zapravo uhvatio sredinom 90-tih. To nije bio 80’s acid house, nego tvrđi acid techno kakav su radili Emmanuel Top, Joey Beltram ili Robert Babicz (sa svojim projektima Rob Acid and Acid Warrior). Trake koje su na mene ostavile dubok utisak su “Emmanuel Top – Turkish Bazar”, Acid Warrior “Acid Bites”, te dvije od Josha Winka: “Higher State Of Consciousness” i “Don’t Laugh”. Odrastao sam na sjeveru Švedske gdje je scena bila prilično mala, bilo je nešto rejvova i partija, ali to je neusporedivo s onim što se odvijalo na jugu zemlje.

Kako bi opisao scenu u Finskoj? Čini se da dosta underground muzike nosi melankoličnu i tamnu atmosferu, kao materijal kakav rade Mono Junk i Morphology. Što misliš o tome? Vučeš li kad inspiraciju iz prirode svoje domovine?

Malo sam pristran što se tiče ovdašnje scene – čini se da stil koji vrtim i nije toliko prikladan, pa nastupam ovdje samo 2-3 puta godišnje. Apsolutno se slažem da je priroda naše muzike melankolična, a to se može reći i za Švedsku i Norvešku. Vjerojatno su tome razlog duge i mračne zime! Volim te melankolične zvukove, uvijek se naježim kad ih čujem. Očito je da te duge zime, snijeg, kao i prekrasna sjeverna ljeta igraju veliku ulogu u mojoj inspiraciji, ali isto i svakodnevni život – putovanja i nastupi.

Okusi koje nosi tvoja muzika sežu od progressive i techno zvuka do poletnog trance pulsiranja! Kako su te muzičke struje postale dio tvog stila i na koji način oddražavaju tvoj karakter?

Prošao sam kroz brojne žanrove prije nego sam se pronašao u progressive zvuku početkom milenija. Nikad se nisam zatucano držao nekog žanra, oduvijek je bilo hrpa sjajne muzike, a ima je i danas. Jednostavno vrtim muziku koja mi govori, žanr kao takav nije bitan. Ali stilovi koje si spomenuo su bez sumnje donijeli najveći utjecaj, pa pretpostavljam da se i dalje mogu čuti u mojim setovima i produkciji. Inače sam zbilja pozitivna osoba, ali ti melankolični momenti pogađaju pravo mjesto i vjerojatno me drže u balansu!

Ako zanemarimo čisto tehničke karaketristike, što točno dobivaš od muzike koju vrtiš?

To je muzika koja na neki način u meni budi emocije, obično neku vrstu uzbuđenja ili čuda. naravno, to isto želim prenijeti i publici.

Premda si istraživao elektroničku kompoziciju još krajem 80-tih na Amiga kompjuteru, očeo si ozbiljno producirati tek početkom milenija. Koja je iskra to sve započela? Je li razlog bila nabavka neke nove opreme ili se radi o “metafizičkim” uzrocima?

Nakon što sam se muzikom bavio kao hobijem preko 10 godina, osjetio sam da je trenutak da krenem korak dalje, u to sam vrijeme vrlo brzo počeo dobivati potporu raznih DJ-a diljem svijeta.

Ispričaj nešto o svojim iskustvima kolaboracije s drugim autorima i izvođačima! Kakve se neobične stvari događaju prilikom takvih iskustava?

Iskušao sam puno kolaboracija s raznim izvođačima – to nekad funkcionira, a nekad i ne. Unatoč tome uvijek se radi o izvrsnom iskustvu i novim načinima da nešto naučim. Osim toga, otkrivam nove tehnike i načine rada i kad produciram svoj solo materijal!

Uz sve turneje, nastupe i produkciju, baviš se i masteringom. Nalaziš li još uvijek izazove u tom području ili si sve već “masterirao”?

Moje su mi usluge masteringa omogućile da radim s brojim svojim idolima i na tome sam istinski zahvalan. Mislim da nikad neću uspijeti “masterirati sve”, to bi zapravo bilo prilično dosadno! To isto se može reći i za produkciju i DJ-anje. Upravo konstantni proces učenja čini sve zanimljivim. Danas se online može pronaći puno automatiziranih usluga masteringa. Algoritmi analiziraju muziku i nakon toga skriptevi rješavaju mastering. Ipak, mislim da je osobni dodir nužan kako bi zvuk bio jedinstven.

Radiš li na nekim zanimljivim projektima? Koji te aspekt muzičkog biznisa najviše pokreće?

Trenutno sam izrazito zaokupljen upravo masteringom, a radim i na novom materijalu (autorskom, ali i nekim kolaboracijama), vodim svoju etiketu Replug Records s kolegom Danom Baseleyem i DJ-am uokolo svijeta.

Što se tiče muzičkog biznisa, kroz godine si sigurno imao prilike iskusiti njegove ugodne i neugodne strane. Što smatraš ključnim izazovima? Baci neki savjet autorima u usponu!

Mislim da je najveći problem u tome što uvijek ima jako puno priče, ali se zapravo i ne događa puno toga! Ključno je zadržati motivaciju i ne uzimati stvari previše osobno, ako osjećate poziv i imate ambiciju, uz malo sreće ćete dospjeti jako daleko.

Kad već pričamo o mladim talentima, znaš li za neke producente iz naše regije?

Znam ih nekoliko, kao npr. Circle Of Life (ex-Luca) iz Srbije, s kojim upravo radim na jednoj kolaboraciji. Ne znam toliko o sceni u vašoj regiji, ali jedva čekam da je malo upoznam!

Uskoro ćeš vrtiti u Sarajevu, u intimnom klubu Silver & Smoke, ali i na Let’s Mix It! festivalu u Beogradu. Kakvu vibraciju donosiš? Koliko će se setovi razlikovati obzirom na različitu prirodu lokacija na kojima nastupaš?

Uvijek je uzbudljivo svirati na mjestima na kojim još nisam bio! Što se tiče različite atmosfere na ovim lokacijama, mogu samo reći da nikad ne planiram unaprijed – jednostavno dozvolim da me ponese vibracija, posebno kad se radi o publici za koju još nisam svirao.

Što se tiče budućnosti, kako zamišljaš svoj daljnji razvoj i svoje mjesto na elektroničkoj sceni?

Ima toliko toga što se može ostvariti, ne postoji način da budeš zadovoljan u potpunosti, a to je – da ponovim – nešto što čini sve zanimljivim i svježim.

cid-inc_2_1200

Cid Inc. nastupa 23.2. na beogradskom festivalu Let’s Mix It! u Skladištu (Luka Beograd), a uz njega vrti Johannes Brecht, dok Henri Saiz nasupa uživo. Cijena redovne ulaznice je 790 RSD, dok VIP iznosi 1190 RSD – nabavite ih OVDJE. Zatim, 24.2. nastupa u sarajevskom klubu Silver & Smoke, a uz njega vrte After Affair i Forniva b2b Edib B. Cijena karte je 25KM na ulazu, ali je broj ulaznica ograničen, pa se svakako pojavite na vrijeme. Na kraju, 25.2. nastupa na crnogorskoj obali u gradu Tivat, točnije u klubu My Club, gdje uz njega vrti AudioStorm i domaćin P.S. Cijena ulaznice je 6€ do ponoći, a zatim 8€.