PREMIERE: ILona Maras sofisticirano remiksirala Darko De Jan “Spectrumized”

Šarmantan i vrhunski produciran ponoćni deep/tech komad sa zavodljivom progressive linijom.

Porijeklom Makedonac, Darko De Jan već je dugi niz godina etabliran na elektroničkoj sceni u Dubaiu. Nakon što je pet godina držao rezidenciju u najvišoj svjestkoj zgradi Burj Khalifa, trenutno je drži u hotelu Burj El Arab (jedini na svijetu ima sedam zvjezdica!), točnije njegovom klubu 27th Floor Bar. Osim što visi na visokoj nozi, ima nos i za miješanje idealnog koktela deep/tech groovea s progressive harmonijama. Dosad je izdavao za prestižne etikete poput Bonzai, Pacha ili Toolroom, a njegove trake vrte asevi kao što su Felix Da Housecat, Roger Sanchez, Pete Tong, Faithless, Danny Tenaglia, Armand Van Helden, Sasha & John Digweed, Nic Fanciulli i drugi. Upravo sprema EP “Spectrumized” za etiketu Transpecta, a na njemu je naslovnu traku remiksirala još jedna autorica s naših prostora: ILona Maras.

Ilona je tijekom svog života često mijenjala lokacije – od Crne Gore do Rusije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i natrag, da bi se ipak na kraju odlučila za Dubai. Njezina je ljubav prema elektroničkoj muzici i DJ-anju startala 2010. u Švicarskoj, da bi 2012. definitivno preselila u “grad pijeska”, te se etablirala na tamošnjoj sceni, premda je u međuvremenu gotovo svake godine vrtila i na Zurich Street Parade. Od 2015. izdaje za Sonyjev Offshoot, Bootleg Social Records, a potpisala je i za Get Physical Music – njene trake vrte Pete Tong, James Zabiela, Paco Osuna, Nicole Moudaber, M.A.N.D.Y., Hernan Cattaneo, Tiefschwarz i drugi. Što se akcije za pultom tiče, u karijeri ima i rezidenturu u Café Del Mar Dubai, te na techno večeri Back2Basics, a kao što je očito, nastupala je diljem svijeta, uključujući Nizozemsku, Španjolsku, Rusiju, Hrvatsku i druge zemlje. Stilovi kojima šara pretežno obuhvaćaju house i techno, pretežno one finije brušene varijante ovih stilova. Tome možete posvjedočiti u njezinoj viziji trake “Spectrumized”:

Sam je početak pomalo maglovit i mističan, ali uskoro se u prvi plan ubacuje sočan groove sa sjajno definiranim zvukom, punim kickom, suptilnom igrom udaraljki i misterioznim ponoćnim aranžmanom. Zakuhavanje je ozbiljno, ali izrazito opušteno, dok igra atmosferičnih i ritmičkih elemenata otkriva vještinu iskusnog majstora. S vremenom iz pozadine izvire fina progressive sekvenca koja neprimjetno dodaje energiju. Posebnu slast ove trake nosi činjenica da je svaki motiv na svome mjestu, dinamika je besprijekorna, a struktura je istovremeno kompleksna i pitka. Kroz klupske PR materijale se često provlači floskula da nečija muzika “priča priču”, ali to je ovdje doista slučaj – sve etape pjesme imaju svoje zaplete i rasplete, napetost je seksualna i poetska i nema suvišnih, zamornih dijelova. Komad idealan za svaku etapu seta – možete biti sigurni da će se jasno definirati na svakom razglasu, oteti pažnju ekipe na podiju i povesti ih na putovanje.

Originalni miks je nešto opušteniji i nosi zamagljeniji, ali povlači u istu ponoćnu atmosferu vožnje luksuznim automobilom. Istu je traku remiksirao i Donatello, koji se igra slomljenim ritmom s izraženim minimal/tech motivima. Na EP-u se nalazi još originalna stvar “Synth Sphere”, ozbiljne i vozne trake koja roni u deep vode, te njezin remiks u kojem Sonic Future kombinira tech house i progressive elemente s tribalnim udaraljkama pletući senzualnu igru sa zanimljivim zapletom. Izvrstan EP obilježen fuzijom žanrova, ali istovremeno jasno zaokružen specifičnom vizijom od koje ne odskače niti jedan od autora.

EP “Spectrumized” izlazi 17.5. na etiketi Transpecta, a moći ćete ga nabaviti na svim boljim digitalnim policama.