Danska pivovara radi pivo uz pomoć 54,000 litara mokraće s muzičkog festivala

Obzirom na to da festivali kod nas cvatu, možda bi se na njima mogla okrenuti još koja para!

Tehnologija napreduje, a s njom i tehnike reciklaže. Ako ste ikad razmišljali što se događa s tonama fekalija koje se skupljaju na masovnim festivalima, utješit će vas podatak da ne propadaju, već se vraćaju “na mjesto zločina”! Naime, danska je craft pivovara Nørrebro Bryghus prikupila čak 54,000 litara mokraće s Roskilde festivala, kako bi njome pognojila polja ječma. Na ovaj su se potez odlučili kako ne bi koristili niti stajsko niti umjetno industrijsko gnojivo, a samim time su vjerojatno solidno uštedjeli i ostvarili dobru reklamu, prenosi Drinks Business.

Pivo će se prikladno zvati Pisner, a reklamirat će se dosjetkom “From piss to Pisner“. Naravno, ta je reklama navela mnoge na pogrešnu pretpostavku. Predstavnik pivovare Henris Vang je pojasnio: “Kad su vijesti o tome da počinjemo s pripremama Pisnera počele kružiti, dosta je ljudi mislilo da filttriramo mokraću kako bi smo je stavili ravno u pivo, a tome smo se dobro nasmijali.” Akcija je počela još 2015., kad su i sami posjetitelji Roskilde festivala plakatima pred pisoarima bili upozoreni kamo odlazi njihova dragocjena tekućina: “Nemojte protratiti svoju mokraću. Danski farmeri će ju ponovno pretvoriti u pivo.

Proces se zove Beercycling, a Nørrebro Bryghus ekipa ga smatra sjajnim rješenjem u skladu s održivom poljoprivredom. Obzirom na to koliko se ekipa na domaćim festivalima žali na kvalitetu piva, neki bi mogli zaključiti da je kod nas recikliranje puno jednostavnijeg tipa i nevezano sa gnojenjem. Šalu na stranu, projekt se čini prilično zanimljivim, a ionako su mnogi od nas konzumirali prouizvode gnojene stajskim gnojivom, pa se nitko nije bunio. Jedino, teško da i svinje u sebe trpaju ono što na festivalima znamo strpati u sebe!