PREMIERE: Di Rugerio je ispleo emotivnu mitološku techno odu “Ceyx”

Umjetnički brušen progressive techno s kompleksnim dinamičkim zapletom.

Meksički producent Di Rugerio fokusiran je na melodične struje underground techna. Na sceni u svojoj zemlji je prilično aktivan, s brojnim nastupima u klubovima i festivalima, a putem svoje platforme Uxoa Dutxa Elite plasira zvuk talentiranih lokalnih producenata na svjetsko tržište. Sam je izdavao za priznate etikete, među kojima su Ephemeral Music i Iboga Records, kao i naši znanci Mirabilis Records i Wood Music, pa i naše domaće etikete Purr Music i One Of A Kind. Njegova izdanja vrti ekipa kao što su Jonas Saalbach, Franz Alice Stern, Marco Carola, Spartaque, Cristian Varela, a i slovenski as Alex Nemec.

Svoj je stil Di Rugerio pažljivo brusio niz godina,a rezultati toga se jasno mogu čuti na nadolazećem EP-u “Halkyone” za iLogic Label. Groove je baršunast i vozan, atmosfere su mistične, a sve to je ukrašeno prekrasno komponiranim progressive pasažama sa zaraznim melodijama koje dugo ostaju u uhu. Koncept ovog izdanja je zasnovan na starogrčkoj mitologiji, točnije priči o Keiku i Alkioni, kraljevskom paru koji je bio pretjerano ponesen svojom moći, pa su se uzajamno nazivali Zeusom i Herom, ključnim grčkim božanstvima. To je razgnjevilo ove stanovnike Olimpa, te je Zeus Keika ubio munjom, dok se Alkiona od tuge za njim bacila u more. Olimpljani su se sažalili, te su ih posthumno pretvorili u alkionske ptice, tj. vodomare. Danas imamo zadovoljstvo predstaviti vam traku “Ceyx” (tj. Keik), koja priča o sudbini starogrčkog kralja:

Ova inače prilično kompleksna kompozicija počinje s jednostavnim DJ friendly uvodom, ali prave se slasti koje pruža počinju odvijati mrvicu kasnije. Nakon pola minute, počinje se nazirati diskretna sakralna atmosfera, na koju se nadovezuje poletni progressive arpeggio. Ugođaj je prilično ozbiljan, ali vještim igrama dinamikom Di Rugerio diže adrenalin i potiče želju da se ovaj komad iskusi na podiju, uz adekvatan razglas. Melodija je nostalgična i mediteranska, pa svakako odgovara mitološkoj temi, a praskave perkusije stvaraju dojam olujnog vremena. Očito je da autor ima iskustva u komponiranju pošto glatko vlada različitim etapama trake, pa sjajnim melodijama zadržava pažnju slušatelja i u ambijentalnim pasažima. Naravno, njih koristi za dodatno podizanje napetosti, lansirajući akciju u ponešto mračnu , ali svakako ekstatičnu kulminaciju trake. Ovaj komad zaslužuje posebnu pripremu u setu i treba ga lansirati u pravom trenutku, ali ako vam to pođe za rukom – imate podij u šaci.

“Halkyone” je jednako dramatična i lirski komponirana progressive techno traka sa izvrsno izvedenim “usponima” i “padovima”, te morskom atmosferom, a poseban je adut senzualna melodijska tema koja se pojavljuje u drugoj polovini trake. “Revival” je vjerojatno posvećena oživljavanju i ponovnom susretu ovih mitskih ljubavnika, a karakterizira ju sporogoreći fitilj iz kojeg se polako ali sigurno raspliće zaključak ove romantične priče. Premda se ne radi o albumu, već o EP-u sjajno je osjetiti nit poveznicu koja izdanje čini nečim većim od kolekcije traka za puštanje u klubovima.

EP “Halkyone” izlazi 22.5.na iLogic Label, a izdanje možete riješiti OVDJE, po cijeni od 6,51€.