PREMIERE: Hibrid stapa finu elektroniku i futuristički jazz/soul na singlu “Sanjam”

Pjesma dostojno predstavlja novi album "Izgubljeni", na kojem eterični glas poklanja Belma Zvizdić.

Sarajevski umjetnik Hibrid oduvijek je bio sklon melodičnom i emotivnom izričaju u svojoj produkciji. Osim toga, on vodi i priznatu etiketu Submarine Vibes / Podmornica koja već niz godina plasira vrhunski deep/tech & progressive zvuk na svjetskom tržištu, plasirajući materijal autora s naših prostora, ali i puno šire. Njegove su trake, poput “The Way Leonardo DiCaprio Smokes Cigarettes” ili remiksa “Moramo” grupe Billy Andol, bile obilježene svojevrsnom “filmskom”, zamagljenom atmosferom, pružajući nešto više od plesnog groovea (kojeg pritom svakako ne nedostaje). Novi mu je korak izdavanje albuma “Izgubljen”, čiji pomalo sumoran naslov reflektira “osjećaj izgubljenosti u haosu današnjice, potragu za izlazom i rješenjem, te kritički osvrt na neke od loših navika svijeta u kojem živimo”. Album se sastoji od 12 traka koje prati 12 ilustracija i 12 priča.

Na ovom zanimljivom konceptualnom izdanju surađuje s jednom talentiranom vokalisticom – ime joj je Belma Zvizdić, a svojom je izvedbom pružila izrazito osobnu, prisnu notu. Upravo je njezin doprinos jedan od ključnih razloga zašto se album izdvaja iz tipične klupske produkcije, na neki način referencirajući bristolsku trip-hop scenu 90-tih, ali s lokalnim motivima. Tu je i gitarist Adnan Salihović, koji Hibridovoj elektronici pruža organski kontrapunkt i dodatnu humanu dimenziju. Prvi singl s albuma je pjesma “Sanjam”, koja u sebi sadrži sve ključne značajke ovog djela, te ga tako sasvim dostojno i najavljuje:

Stvar se otvara uz nostalgične dub akorde i ugodan sinkopirani ritam. Belmin smireni glas nosi melankolični soul i svojom njeznom prozračnošću baca koprenu preko oštrih udaraljki. Osjećaju se trip-hop refleksije, ali su izvedene pletući muziku iz motiva 21. stoljeća. Atmosfera odiše čežnjom i usamljenošću, ali bez suvišne patetike – radi se prije o pomirenoj introspekciji koju bismo si svi morali priuštiti nešto češće kako bismo se izliječili od stresa suvremenog života. Ritam je svakako plesan, ali stvar ima i visok radijski potencijal, pa bi bilo sjajno da je čujemo kako se prostire i drugim javnim prostorima osim klubova – upravo ovakav materijal bi mogao biti lijek za domaće radio stanice zasićene šundom. Naravno, svoje će pravo mjesto naći upravo na albumu, gdje će vas nakon kratkog intra uzeti za ruku i povesti u avanturu.

Već iduća stvar “Ko visoko leti nisko upada” kreće s pomalo zlokobnim semplovima vezanim za ovisnosti, ali ni to nije tema koju bismo se trebali bojati osvijestiti – bez obzira imamo li problema mi sami ili netko koga poznajemo. Ima tu sjajnih komada zvučne i lirske poezije, kao što je halucinantna naslovna “Izgubljeni”, bliskoistočna odiseja “Oblaci u moru” ili apstraktna “Kroz maglu kroz ljude”, koja je doista odličan komad naprednog elektroničkog zvuka. “Cvijet crni” bi mogao biti pravi pop hit, “Noćna ptica” je avangardni adut za plesne podije, dok je “Odlazak stanice na kojoj sam čekao voz” sjajan downtempo komad koji kombinira jazz s etno elementima. Ima tu i kratkih intermezzo slatkiša, koji povezuju album u priču i pružaju mu posebnu dinamiku.

“Izgubljeni” je svakako Hibridovo najzrelije i najzaokruženije djelo dosad, a bilo bi jedino pravedno da njime dosegne raznoliku publiku – radi se o sofisticiranom pop materijalu čija bi uloga morala biti u rafiniranju širih područja domaće scene. Album izlazi 30.5. na etiketi Submarine Vibes / Podmornica, a promocija će se održati isti dan u sarajevskom kinu Meeting Point.