IZVEŠTAJ: Apgrade ugostio Ostgut Ton na Kalemegdanu

Za razliku od prethodna dva gostovanja berlinske izdavačke kuće, ovo veče je poslužilo brojnim posetiocima da osete čari mraka najpoznatijeg kluba na svetu pod otvorenim nebom Beograda.

Treće gostovanje Ostgut Ton etikete u saradnji sa Apgrade organizacijom održalo se u petak, 9. juna u dobro poznatom rovu ispod Vojnog muzeja, nadomak kalemegdanskom Pobednika. Rezidenti ozloglašenog Berghaina držali su publiku na nogama do ranih jutarnjih sati u tročlanom sastavu Somewhen, Tobias i Ben Klock.

Somewhen_06092017_Stefan-Danilovic

Kao i na prethodnom Ostgut Ton Nacht u Apgrade produkciji, veče je započeto novom generacijom tehno producenata iz dubina kluba sa adrese Am Wriezener Banhof. Mladi Somewhen se relativno dobro snašao i u par navrata probudio publiku prelaskom na tvrdi, distorzivni zvuk, mračni EBM i energični tehno njujorškog producenta po imenu Adam X.

Tobias_06092017_Stefan-Danilovic

Tobias je ove večeri pokazao zašto nastupi uživo u poslednje vreme dobijaju sve veću pažnju od klasičnih di-džej setova. Za njega se može reći da je najbolje opisao zvuk zbog kog Berghain ima status tehno hrama. Njegov nastup je ubedljivo bio najinteresantniji zato što je pokazao umeće vrhunskog producenta koji se ne plaši da izađe iz okvira 4×4 ritma i pruži publici jedno novo sonično putovanje. Vrhunac večeri bio je zvučni talas koji je Tobias pažljivo isproducirao – fascinanta igra rafalnog kicka i plivanja basa stvorila je efekat ljuljana zvuka napred-nazad da bi u jednom trenutku postao savršeni hands-up tehno, koji u umu slušaoca budi želju za dizanjem ruku u vazduh i oslobađanjem sebe od okova realnosti. Iz ostatka njegovog nastupa moglo se primetiti kako je pokušavao da lagano uvuče publiku u atmosferične pejzaže, dok su žestoke kontre vraćale publiku iz njihovih umova u tehno realnost nemačkog umetnika.

Ozbiljnost, kreativnost i inovativacija njegove produkcije nažalost nisu došli do izražaja – prepolovljena snaga muzike jednostavno nije bila dovoljna. Naravno, Tobiasov nastup uživo je baziran na digitalnom reprodukciji zvuka koji ide direktno iz kompjutera što će reći da pun potencijal nastupa nikako nije mogao biti iskorišćen, za razliku od Terenca Fixmera koji je bio smanjivan usled enormne snage analognih mašina koje je sa sobom poneo u Beograd na prethodnoj Ostgut Ton večeri.

Ben-Klock_06092017_Stefan-Danilovic

Nakon Tobiasa, Ben Klock je stao pult i oduvao masu svojim prepoznatljivim zvukom. Za razliku od prethodnih gostovanja u Srbiji, njegov set je bio melodičnji sa višestrukim promenama ritma i energije, dok je snaga bila postavljena u drugi plan – Ben je ovog puta bio baziran na priči više nego na snazi. Njegov prepoznatljivi isklesani ritam, baš kao i vilica, kulminirao je hitom “Subzero” na koji su svi odreagovali tokom izlaska sunca, dok je Midlandovim “Final Credits” stavio tačku na treće Ostgut Ton gostovanje u Beogradu.

Novi vizuelni identitet Apgrejda na početku treće sezone došao je do izražaja. Na početku Klockovog seta, binom su dominirale crvena, plava i ljubičasta boja dok je ekran pozivao sve prisutne da uđu u novu dimenziju, poput psihodelične mandale čija je igra trouglova bila apsolutno hipnotišuća. Vrhunske šarenolike animacije i ritam u kome su usklađene dobijaju čistu desetku.

Predpostavlja se da će kulminacija letnje sezone u Beogradu opet biti Apgrade Weekend, koji će ove godine predvoditi slavni Sven Väth. Apgrade je u samo dve protekle sezone u Beograd doveo gotovo sve vodeće izvođače elektronske scene kao što su to Sven Väth, Richie Hawtin, Nicolas Jaar, Dixon, Tale of Us, Marcel Dettmann, Chris Liebing ili Loco Dice, ali i prave ikone svetske scene među kojima su i Miss Kittin, Function, Agoria, Efdemin, Mathew Jonson, Terrence Fixmer, Mike Huckaby i Steve Bug. Na Apgrade događajima predstavljene su i neke od novih zvezda kao što su Recondite, Sebastian Mullaert, Fabio Florido, Valentin Stip, Dave Harrington, Julian Jeweil i Caleb Calloway, a domaću podršku pružali su Marko Nastić, Tijana T, Vladimir Ivković, Marko Milosavljević, Kristijan Molnar, Filip Xavi, Schwabe, Monosaccharide, Alexandar Ivković, te rezidenti Gordan Paunović i Vlada Janjić, dok očekujemo da će se u narednom periodu ova tradicija dobrih bukinga nastaviti.

Photo by Stefan Danilović