PREMIERE: Unique (CRO) ispleo ljetni house remiks za Stanny Abram & Bilboni “Sandcakes”

Vješti je Puležan nadahnuto izvukao i naglasio zanosne harmonije ležernog hita za party na plaži.

Premda ga znamo po njegovom techno materijalu, Unique (CRO) je još na “Behind The Shadow”, nedavnom kolaborativnom EP-u s Paperclip Project, pokazao kako ima sklonosti i prema kozmičkim elementima progressive zvuka. Ovom se prilikom pozabavio trakom još jednog našeg znanca, Slovenca koji se odaziva na ime Stanny Abram. Kao što poznavatelji undergrounda dobro znaju, Abram je već preko tri desetljeća na sceni, a u klupski ga je zvuk uveo acid house pokret. U međuvremenu je prošao kroz raznovrsne žanrove, pa čak i balansirao na rubu komercijale, da bi se na kraju fokusirao i počeo plasirati kvalitetan underground deep/tech zvuk po kojem je poznat diljem Europe, ali i šire od toga.

Na traci “Sandcakes”, Abramu je suradnik bio njegov sunarodnjak Bilboni, još jedan slovenski veteran, kojeg su u elektronički zvuk još davno uvele trake kao čuvena “James Brown Is Dead”, ali i rani euroddance hitovi. Naravno, s vremenom se okrenuo ozbiljnijem zvuku kakav su plasirali Marco Carola, Richie Hawtin i Joseph Capriati, a pronašao se u kombinaciji tvrđeg techna i sočnijeg tech-house groovea. Ipak, njih su dvojica na ovoj stvari odlučili istraživati nove struje progressive house zvuka, a i sam je Unique (CRO) u svojoj viziji odlučio pružiti prednost neodoljivim harmonijama ovog žanra.

Već s prvim mekim kickovima pulsira karakteristični progressive arpeggio. Preko house ritma okreću se zupčanici izrazito zanimljivih perkusija, čija rešetkasta forma zaziva rane 90-te. Pulsiranje se meko raspliće iz filtera u prozračnu nebesku melodiju, ali se napetost pažljivo dozira, bez naglih i jeftinih skokova u euforiju. U melodijskoj se temi može naslutiti miris mora, a čitav aranžman se doima kao razglednica s ležernog jedrenja Jadranom. Nakon polovice trake ulazi nešto ozbiljnija synth tema, pripremajući teren za završnu igru arpeggiom koji je istinska okosnica trake. Ova je stvar idealan dokaz kako za osvajanje podija nije uvijek nužno tvrdo čekićanje ili težak i lascivan house groove, već prije svega precizno upravljanje emotivnom i tjelesnom dinamikom. Osim toga, ova stvar sadrži i jedan ključni adut na koji mnogi zaboravljaju u potrazi za savršenim grooveom, a to je pamtljiva, zarazna melodijska linija.

Originalna verzija ima nešto tvrđi, izraženiji tech groove, ali je tropska atmosfera i dalje tu. Abram i Bilboni su u ovu avanturu na plaži zastrli i prozračnim plaštom mistike, kojom zazivaju zalazak sunca na nekoj skrivenoj, intimnoj plaži. Ove će dvije trake izaći 15.6. na EP-u “Jesitees” za Jekos Music, gdje će se još naći i naslovna traka, te remiks koji potpisuje Angelo Scalici – njih više obilježava ponoćna house atmosfera s nešto retro elemenata iz zlatnog doba 90-tih. Pre-order riješite OVDJE.