PREMIERE: Milton Bradely presents Alien Rain za osječki Out of Place

Berlinski umjetnik dostavlja dostojanstven komad finog acida, čija kompozicija suvereno nadilazi ograničenja ovog žanra.

Među majstore koja su obilježila suvremeni berlinski techno zvuk, kao što su Marcel Dettmann ili Ben Klock, svakako pripada i Milton Bradley. Premda često zna spomenuti kako “njegove najbolje ideje dolaze iz depresivnih momenata”, stil mu nipošto nije obilježen patetikom ili dramatiziranjem. Doduše, novom razdoblju njegovog zvuka je kumovao upravo prekid s djevojkom, a taj ga je događaj naveo da se 2005. vrati na scenu koju je napustio početkom milenija. Oni koji su se prije godinu dana odlučili na izlet u Osijek, imali su priliku svjedočiti njegovoj čvrstoj i jasnoj, ali poetskoj vještini za pultom, u okviru TRAUM programa koji vode Insolate i Volster.

Osim hipnotičkog, atmosferičnog i zatamnjenog techna koji izdaje i vrti pod vlastitim imenom, za svoje acid naslade je ipak odabrao pseudonim Alien Rain. Srećom po naše uši, ovdje se ne radi o prežvakavanju motiva iz ljeta 88-e, koji su zadnjih godina prezasitili underground tržište. Bradley uspješno dokazuje kako acid nije umro, ali ne mora nužno biti prenakićen prežvakanim retro motivima. Dosad je izbacio pregršt izdanja na etiketi koja tvrdoglavo nosi isto ime kao i sam projekt, dok mu je nova traka rezervirana za nadolazeći vinil etikete Out Of Place.

Insolate nam je u nedavnom intervjuu najavila kako nas očekuju izrazito zanimljive novosti vezane za ovu osječku etiketu, a jedna se od njih upravo ostvaruje na ovoj ploči, gdje će se uz nju i Alien Rain naći još i briljantni protagonist LA techno scene Developer. Danas imamo zadovoljstvo predstaviti Alien Rain traku znakovitog imena “Zone 303”, kojoj zasluženo pripada čast otvaranja ploče.

Traka starta u izrazito voznom ritmu koji nagovješta intenzivnu akciju. Ipak, acid linija se modulira tek blago i u okvirima dobrog ukusa, bez pretjeranih bleepova i vrištanja. Iz pozadine izviru atmosferični industrial padovi, dok ravan ritam nosi snagu, ali i uigranu sigurnost. Postupno, ali zamjetno, stvar s vremenom dobiva na napetosti, a zvuk puni psihoaktivni prostor. Filigranski izbrušena arhitektura trake dostojanstveno upravlja adrenalinom, artikulirajući plesne pokrete uz minimalističku mašinsku poeziju koja potiče maštu na izlete kroz mračna, skrivena područja urbane psihologije. Čak i kad acid linija dostigne puni intenzitet sredinom trake, stvar zadržava svoj ledeni šarm uz estetiku samokontrole. Nakon atmosferičnog intermezza, posebni užitak pružaju modulacije činela u završnom komadu trake. Premda doseže gotovo deset minuta, ova stvar zaslužuje izvrtiti se u cijelosti zbog vrhunski ispričane priče koju sadrži, a obzirom na diskretnu kompoziciju, bit će ju jednostavno umiksati u set.

Druga strana ploče donosi srodnu estetiku. Developer na “The Hallways Of Always” istražuje sci-fi poetiku uz pouzdanu techno kičmu i pulsirajuću repeticiju futurističke muzičke kutije, dok Insolate na “Explicit” uzbudljivo kida kroz prostor hrapavim zvučnim kukama zaokruženim hipnotičkom izmaglicom. Stvari su žanrovski različite, ali nose neke izražene zajedničke elemente: atmosfera je oslikana tamnim bojama, estetika je mašinska i pomalo hladna, a kompozicije vode duboko u srž zvuka i uvlače podij u zonu koja razotkriva skriveni emotivni sadržaj muzike.

Treći Out Of Place vinil izlazi 18.9. – preorder možete riješiti OVDJE, po cijeni od svega 8,95€.

Out-of-Place-003_Ettikette_A_Side-page-001