Jack The Rapper: Prije nastupa sam uzbuđen i nastojim surađivati s publikom

Pred nastup u klubu Das Haus u Zagrebu, razgovarali smo s Jakeom koji je prigodno snimio Klubikon x You Are We MIX

Američki DJ s njemačkom adresom, Jacob Dove Basker, poznatiji široj publici pod svojim aliasom Jake The Rapper, napustio je rodni Bronx još 1990. godine sa svega 500 dolara u džepu. Prvih petnaest godina bio je stacioniran u Hamburgu, gdje je stekao diplomu umjetničke akademije, međutim, svoju strast prema glazbi osjetio je 2005. godine preselivši se u Berlin.

Nakon što je objavio svoj prvi crossover LP na kojemu je kombinirao hip hop, elektro i house zvuk, Jake se penje za pult kluba Bar 25, gdje ubrzo postaje rezident. Sada regularno vrti u berlinskim klubovima Kater Blau, Watergate, Ritter Butzke, Wilde Renate, Sisyphos i Chalet.

Surađivao je s mnogim izvođačima među kojima se ističu Format B, Terranova, H.O.S.H., Alexander Kowalski, Sascha Braemer, Traffic Signs, Channel X i Oliver Koletzki, isporučivši trake kao što su “Somerthing Suitable”, “Snug Descent (I love the couch, baby)”, “50 ways to Love Your Liver”, “Cookie Jar” i “Animal Instincts”.

Imali smo priliku razgovarati s Jakeom uoči njegovog nastupa na You Are We večeri 15.12. u zagrebačkom klubu Das Haus, gdje će mu se pridružiti naši znanci Lazo, FM i Neven. Prijenos uživo cijelog eventa moći ćete pratiti putem Education TV kanala, a sve informacije o početku prijenosa i cijeni ulaznica možete provjeriti na službenom Facebook eventu.

Jakea je najbolje opisati kao DJ-a koji ima izniman talent zadržati tenziju na plesnom podiju, čak i kada radi prijelaze iz housea u techno ili iz staroga u moderan zvuk, čemu svjedoči i Klubikon x You Are We MIX kojeg je posvetio svom prijatelju Lazi – idealna podloga za intervju koji čitate u nastavku.

Koje je podrijeltlo imena Jake The Rapper?

To je igra riječi s imenom poznatog Britanca Jacka Trbosjeka (Jack the Ripper). K tome, nekoć sam bio reper. Još sam povremeno, ali sada sam uglavnom orijentiran na deep house.

Rodio si se u Bronxu, kako to da živiš u Berlinu?

Preselio sam se u Njemačku prije 27 godina, za vrijeme Zalijevskog rata, za vrijeme prvog predsjednika Busha. Mislio sam, nisam dobio dovoljno istinitih informacija vezanih za ovaj rat da mogu sudjelovati u ovoj navodnoj demokraciji, tako da sam poželio dobiti drugu perspektivu stvari i možda više činjenica o tome što se uistinu događalo u Iraku. Razlog zbog čega sam još uvijek u Berlinu je dugačka priča, ali je u potpunosti logična.

Kako je Berlin utjecao na tvoju glazbenu karijeru?

Preselio sam se u Berlin iz Hamburga 2005. godine. Baš kada se otvorio Bar 25, te kada je Berlin otkrivao svoju sklonost za partyjanje do utorka, ja sam otkrivao svoju ljubav prema house i minimal glazbi. Zaljubio sam se u Berlin, Berlin je tu ljubav uzvratio. Započeli smo turbulentnu ljubavnu aferu koja je trajala godinama nakon toga.

Koji je tvoj omiljeni klub i u kojem si klubu osjetio najbolju energiju?

Prije? Bar 25 i Panorama Bar. Danas? Katerblau, Sisyphos i Johnny Knüppel.

Koje je tvoje mišljenje o Burning Manu i planiraš li se u bliskoj budućnosti tamo ponovno naći za pultom?

Bilo je nevjerojatno. Zvuči otrcano, ali ne znam ako drugačije opisati taj osjećaj. Bilo je svega, dobrih i loših stvari. Poput pravog grada. Poput života. Da, želim se vratiti!

Jake-The-Rapper_Burning-Man

Koji ti izvođač najviše odgovara za suradnju i koja je tvoja sljedeća suradnja?

Gomilu suradnji je na putu, ali poprilično kasnim. Sve su to odlični momci i cure. Rekao bih vam tko su, ali tu sam pogrešku već ranije napravio, morat ćete pričekati. ☺

Koji ti je najdraži nastup i zašto?

Ima ih mnogo. Ne mogu odabrati najdražu. Neke sam odradio u Baru 25, neke u klubu Wilde Renate, neke sam odradio u nečijoj kući ili stanu, neke su bile odlične jer su bile iznenađenje, poput GZG matineje u Amsterdamu 2007. godine ili after after after partyja u Shoelessu 2015. godine. Pretpostavljam da su najbolje kada ih najmanje očekujete.

Koja je najbolja promjena koja ti se dogodila za vrijeme tvoje glazbene karijere?

Moja se glazbena karijera stalno razvijala. Smatram da je najbitnije da se nikada ne kalcificirate, da nikada ne zaglavite radeći samo jednu stvar i biti samo jedno, budite otvoreni za nova iskustva, nove žanrove i nove stilove. Uvijek nastojim proširiti svoje horizonte. Možda mogu reći da je promjena jedina konstanta moje karijere.

Pripremaš li nešto posebno za nastup u Zagrebu?

Ovo radim već neko vrijeme, stoga sigurno mislite da sam postao profesionalac i da sam dopustio da mi ovo postane poput posla, čisti automatizam… Ali jednostavno ne mogu. Uzbudim se prije svakog nastupa i uistinu se trudim surađivati s publikom kako bismo zajedno izvukli najbolje od večeri. Prije nastupa sam nervozan, tijekom nastupa sam koncentriran, nakon nastupa sam iscrpljen. Ali svaki nastup je jedinstveno iskustvo za mene – dobro ili odlično, uglavnom. Tako ja gledam na stvari – treba biti nešto posebno, u protivno bih se zapitao zašto uopće to radim.

Imaš li poruku za publiku u Zagrebu?

Jedva vas čekam vidjeti! Jedva čekam partyjati s vama. Idemo! Jeee!

Kako je slava utjecala na tvoj privatni život i kako si se nosiš s golim fotografijama svojih fanova? Je li vam slava udarila u glavu?

Živim u berlinskoj četvrti gdje me rijetko prepoznaju. Mogu ići u Friedrichshain, Kreuzberg ili Neukölln, ljudi će me zaustaviti i kazati mi da im se uistinu sviđa moja glazba, što me i dalje veseli, ali kada želim biti anoniman vratim se u Prenzlauerberg gdje sam poprilično sam. Slava mi nikada nije udarila u glavu, premda, sada kada ste spomenuli gole fotografije mojih fanova koje mi šalju cijelo vrijeme, malo sam razočaran što nikada nisam dobio NITI JEDNU.

Jake-The-Rapper_Cookie-Jar_3