Zagreb od marihuane može zarađivati 143 milijuna kuna godišnje

Glavni grad Hrvatske popuši 3.43 tone marihuane

Tvrtka Seedo sa sjedištem u Izraelu, koja se bavi proizvodnjom opreme za kućni uzgoj marihuane objavila je istraživanje Weed Index 2018, u kojem su sadržane cijene marihuane u 120 zemalja svijeta.

Najskuplju marihuanu ima Tokio sa cijenom od 34.66 američkih dolara po gramu. Zagreb je na 57 mjestu sa cijenom od 9.43 dolara po gramu, dok se najjeftnije možete napušiti u glavnom gradu Ekvadora Qiutu za cijenu od smiješnih 1.43 američkih dolara po gramu.

Osim same cijene marihuane Weed Index 2018 donosi i količinu potrošnje u 120 svjetskih gradova i razinu poreznog profita ukoliko bi došlo do legalizacije marihuane.

U Zagrebu se godišnje konzumira 3.43 tone marihuane, dok bi porezni prihodi od potencijalne legalizacije mogli ići čak do 145 milijuna kuna godišnje.

Ovaj iznos ukazuje samo na prihode od hipotetske legalne konzumacije marihuane od strane domicilnog stanovništva. Ne treba biti pretjerano optimističan i reći da bi te brojke strelovito rasle ukoliko bi marihuana postala jedna od aduta turističke ponude Zagreba i Hrvatske.