10 najboljih ljetnih festivala u Europi za koje nikad niste čuli

Škotski otok, albanska plaža, turska planina… Putujete u Europu ovog ljeta?

Ljetna sezona u Europi bogata je raznim velikim festivalima kao što su Tomorrowland u Belgiji, Ultra Europe u Hrvatskoj, Exit u Srbiji, Sziget u Mađarskoj ili Kappa Futur u Italiji.

The Guardian donosi uži izbor deset malih, možda vama nepoznatih festivala, na škotskom otoku, albanskoj plaži, turskoj planini… Putujete u Europu ovog ljeta?

Masked Ball, Velika Britanija

Britanski šik i butik festival Masked Ball orijentiran je prvenstveno na disco glazbu, a održava se dvaput godišnje u Cornwallu: na proljeće i uoči Halloweena na jesen. Sljedeći Masken Ball održava se u razdoblju od 25. do 28. svibnja, a plesni podij će biti otvoren 24 sata uz izvođače Horse Meat Disco, Paramida, Boca 45, Mr. Thing, Danielle Baldelli i još puno drugih disco i dance heroja. Sve dodatne informacije možete saznati OVDJE.

Masken-Bass_Porthleven-Town-Band Masken-Bass-2

Kala, Albanija

Prekrasna obala i plaže ne prestaju na južnoj granici Crne Gore. Premijerno izdanje Kala festivala u Albaniji o kojem smo već pisali, uz imena kao što su Roy Ayers, Todd Terje, The Black Madonna, Moodymann, Hot Chip, Peggy Gou, Ross From Friends, Or:la, Underground Resistance, definitivno je mamac za sve ljubitelje ljetnog party odmora. Festival se održava u razdoblju od 20. do 27. lipnja, a sve dodatne informacije možete saznati OVDJE.

Kala-Festival-1

Terraforma, Italija

Kombinacija glazbenog festivala i okupljanja umjetnika različitih profila, Terraforma se smjestio u baroknoj palači Villa Arconati u blizini Milana. Festival se održava od 29. lipnja do 1. srpnja, a nastupaju Plaid & Felix’s Machines, Don’t DJ, Jeff Mills, Nkisi, Vladimir Ivković, Donato Dozzy i mnogi drugi. Ulaznicu po cijeni od 95€ i sve dodatne informacije možete pronaći OVDJE.

Terraforma-Festival-2 Terraforma-Festival-1

Nova Batida, Portugal

Nova Batida festival održava se u Lisabonu, glavnom gradu Portugala, čiji se program se odvija u dvorištu i skladištima napuštene tvornice LX Factory sada pretvorene u inkubator Village Underground Lisboa. Organizatori ne žele da tri dana festivala provedete samo u staroj tvornici, već su organizirali izlete u Lisabon i surferske plaže uz jutarnje satove joge. Nova Batida se održava od 14. do 16. rujna, a nastupaju Little Dragon, Mount Kimbie, Maribou State, Gilles Peterson, George FitzGerald i mnogi drugi. Sve dodatne informacije možete saznati OVDJE.

Nova-Batida-1 Nova-Batida-2

Cappadox, Turska

Cappadox festival, koji slavi glazbu, suvremenu umjetnost, gastornomiju i razne discipline na otvorenom, održava se u planinskom području Kapadokije u Turskoj među stjenovitim formacijama koje zbog izgleda zovu “vilinski dimnjaci”. Tema četvrtog izdanja, koje zbog velikog interesa traje čak šest dana i održava se u razdoblju od 14. do 19. lipnja, je “Tišina”. Nastupaju Mulatu Astatke, Kalben, Nicola Cruz, Christian Löffler, a sve dodatne informacije možete pronaći OVDJE.

Cappadox-Festival-1 Cappadox-Festival-2

Kolorádó, Mađarska

Šuma u blizini Sigeta sakrila je odličan vikend festival koji gaji “ljubav prema glazbi i prirodi”. Kolorádó festival se održava u razdoblju od 17. do 19. lipnja, a nastupaju Kelela, Chino Amobi, Lena Willikens, Vladimir Ivković, Perc, Etapp Kyle, Axel Boman, UMFANG, Avalon Emeron i mnogi drugi. Cijene ulaznica i sve ostale informacije možete pronaći OVDJE.

Kolorádó-Festival-1 Kolorádó-Festival-2

Pete the Monkey, Francuska

Pete the Monkey pokrenut je u svrhu spašavanja rezervata majmuna u Boliviji po čemu je i dobio ime. Festival smješten u malenom priobalnom selu Aubin-sur-Mer in Seine-Maritime u Francuskoj pruža ljetnu kombinaciju indie pop, disco i elektroničke glazbe. Popis izvođača ovogodišnjeg izdanja koje se održava u razdoblju od 12. do 14. srpnja još nije poznat, a sve ostale informacije možete saznati OVDJE.

Pete-the-Monkey-Festival-1 Pete-the-Monkey-Festival-2

Pohoda, Slovačka

Iako se održava duže od 20 godina, Pohoda još nije među festivalskom elitom starog kontinenta. Najveći slovački festival po danu zna brojati do 30 tisuća posjetitelja, a vjerujemo da će tako biti i ove godine, s obzirom na to da nastupaju izvođači kao što su Chemical Brothers, Ziggy Marley, St. Vincent i reper Danny Brown. Pohoda festival održava se u razdoblju od 5. do 7. srpnja, a ulaznice i sve ostale informacije možete pronaći OVDJE.

Pohoda-Festival-1 Pohoda-Festival-2

Skye Live, Škotska

Skye Live festival održava se na prekrasnom škotskom otoku Skye. Četvrto izdanje u trajanju od dva dana, 21. i 22. rujna, predvode najbolji mladi škotski DJ-evi Denis Sulta i Eclair Fifi, te lokalna indie pop zvijezda Pictish Trail. Cijene ulaznica i sve ostale informacije možete saznati OVDJE.

Sky-Live-Festival-1 Sky-Live-Festival-2 Sky-Live-Festival-3

Waking Life, Portugal

Waking Life je festival glazbe i umjetnosti smješten na jezeru pored srednjovjekovnog sela Crato u Portugalu, u jednom od najzabačenijih dijelova Južne Europe. Izoliranost, prirodno i divlje okruženje briše granice vremena i prostora, a za potpuni užitak tu su Djrum, DVS1, Vladimir Ivković, Inga Mauer, Maayan Nidam, Luigi Tozzi, Abdulla Rashim, Willow, Eduardo De La Calle, Objekt, Rrose, Call Super i mnogi drugi. Festival se održava u razdoblju od 15. do 18. kolovoza, a cijene ulaznica i ostale informacije možete pronaći OVDJE.

Walking-Life-Festival-1 Walking-Life-Festival-2 Walking-Life-Festival-3