Kako se nositi sa psihičkim problemima koje uzrokuje glazbena industrija

Tri metode za borbu protiv anksioznosti i depresije

Prema rezultatima studije koju je sprovela dobrotvorna organizacija Help Musicians UK ljudi iz muzičke industrije triput su anksiozniji i depresivniji od drugih ljudi, o čemu smo već pisali.

Terapeutkinja Aida Vazin jedna je od članica Društva za elektroničku muziku te brine da umjetnici i glazbenici za vrijeme turneja i na putu imaju stalnu podršku, a tom prigodom popričala je s ekipom iz DJ Maga.

“Preplavljeni ste emocijama jer morate učiniti štošta u tako kratkom vremenu: Tvoje tijelo žudi za popuštanjem pritiska, stoga traži utjehu u hrani, alkoholu i ilegalnim supstancama kako bi se isključilo. Nikada se istinski ne odmoriš jer se podsvjesno osjećaš krivim i sputanim zbog pritiska tvojih obaveza.”

“Stoga tražimo brz popravak, koji često vodi u konzumiranje ilegalnih supstanci i ovisnost. Međutim, možemo uvesti zdrave alate u naše živote”, dodaje Vazin, te nudi tri prokušane metode popravljanja kvalitete života.

Razgovarajte s nekim

“Snažan sistem podrške integralan je dio naših života. Potrudite se biti u kontaktu s ljudima koji vam pružaju osjećaj sigurnosti i s kojima osjećate prisnost.”

Vratite se dremuckanju

“Neka dremuckanje postane dio vaše dnevne rutine. Samo 15 minuta dnevno može popraviti kvalitetu vaše svakodnevice. Čak i ako ne zaspete, odmor i mir mogu ponovno napuniti vaš um i tijelo.”

Imajte dnevnu rutinu

“Za ostati mentalno snažan ključno imati neku rutinu. Na primjer: neovisno gdje se nalazite, znate da ćete svaki dan zadrijemati, ručati, otići u šetnju. Dosljednost i rutina pružaju mir našem umu.”